Нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които

...
Нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които
Коментари Харесай

Вече има тестове за малките ученици в цялата страна

Нови 121 000 теста отпътуват за последните 11 области, които не съумяха да получат нужните им бройки при предходните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на учебните заведения в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област.

Там ще се върнат в клас общо 30 979 възпитаници от I до IV клас, чиито родители са дали единодушие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата, оповестиха от МОН. Най-много деца ще учат присъствено в Стара Загора – 5054 и в Хасково – 4045. Най-малко са искащите във Видин – 829.

Дали занятията ще стартират в понеделник или вторник идната седмица зависи от готовността на учебното заведение и от това дали там ще се гласоподава на идните избори.   

Тестовете са от двата типа, определени от Министерството на здравеопазването в първата социална поръчка. 40 000 броя са от вида, който към този момент се употребява в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което тестът се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива проби ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област.  

81 000 от пристигналите проби са от втория тип, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към резервоар. Те са доставени от компанията, която преди няколко дни беше оповестена за изчезнала. Тези проби ще бъдат разпределени в учебните заведения в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР