Новата власт в България реши да тълкува закона както ѝ

...
Новата власт в България реши да тълкува закона както ѝ
Коментари Харесай

Новата власт реши да тълкува закона както ѝ е удобно: Придобиването на гражданство е трудно

Новата власт в България реши да пояснява закона както ѝ е комфортно. Според тях гагаузите към този момент не са от български генезис. Това твърди в собствен сигнал до БЛИЦ читателка Светлана Телпиз. Тя изяснява, че към този момент 3 години се пробва да се снабди с българско поданство, в случай, че е с български генезис.

Ето описа ѝ без редакторска интервенция:

Добър ден.
Искам да опиша моята история на отчаянието и безкрайното очакване с вярата да получа българско поданство.
Ситуацията с разглеждането на издаване на българско поданство на хора с български генезис се проточва до необикновено време. Започнаха и безпочвено да отхвърлят гагаузите с български генезис.

През ноември 2017 година подадох документи в българското консулство, с цел да получа удостоверение за български генезис. Година и 2 месеца по-късно (5 януари 2019 г.) получих писмено удостоверение.

Въз основа на документа за български генезис, както и на всички документи, които се изискват за приемане на поданство, се записах за кандидатстване в Консулството на България, което се намира в Кишинев. Записът е плануван за 11 април 2019 година При подаването на документи имаше изявление, на което се интересуваха от националността ми, роднините ми, които имат българско поданство (по-голямата сестра получи българско поданство на база български генезис през 2003 г.) и доста други въпроси.

Днес се навършват тъкмо 3 години от подаването на документите и към момента имам финален статус на обзор на документите. Средната ми сестра също чака отговор и безмълвие 3 години.

Също през януари 2022 година родителите ми подадоха молба за българско поданство на база български генезис, 3 месеца по-късно, на 28 март, на уеб страницата на „ Дирекция по българско поданство “ статусът е изменен на:

„ Към удостоверението, издадено от Държавната организация за българите в чужбина, с което е заверен българския Ви генезис не са показани документите, въз основа на които е изработен правния извод, че сте от български генезис. В тази връзка и на съображение член 6, алинея 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 година за използване на глава пета от Закона за българското поданство следва в период до 28.05.2022 година да визиите изисканите документи. При непредставяне на документите в период, преписката Ви ще бъде прегледана на съвещание на Съвета по поданството с мнение молбата да не бъде почетена. Съобщението е оповестено на 28.03.2022 г.“

Обърнахме се към Българското консулство в Кишинев (Молдова) и ни споделиха, че заради промяната на държавното управление в този момент те поясняват по друг метод закона за българското поданство и към този момент не признават гагаузите за българи, заради което желаят да дават спомагателни документи, в които ще се уточни „Българи“. На уточняващия въпрос, че законите са се трансформирали? Как България по-рано призна гагаузите за свои предшественици, а в този момент те престанаха да бъдат такива? В консулството ми споделиха, че държавното управление в България се е трансформирало и в този момент поясняват законите по различен метод.

Тоест преди този момент десетилетия наред гагаузите бяха признавани за българи по генезис, а в този момент, когато в ръководството пристигнаха нови хора, законът може да се пояснява както им е комфортно. Как тогава да бъдем с хилядите гагаузи, които преди този момент са получили поданство и с тези, на които в този момент непозволено се отхвърлят и пишат, че документът за български генезис, който получихме публично от българските държавни органи, към този момент не е подобаващ.

Защо тогава консулствата по принцип одобряват нашите документи? Заплащаме държавната такса в консулството и предоставяме документи, които удостоверяват съществуването на български генезис. Но новата власт в България реши да пояснява закона както им е комфортно, а гагаузите към този момент не са от български генезис за тях. Как се случва?

Собствената ми сестра съумя да стане българска гражданка, тъй като десетилетия България ни призна, а в този момент станахме нежелани за страната?

От българското консулство в Кишинев споделиха, че за жалост няма ясни правила и може би, когато има нови хора в държавното управление, още веднъж ще преразгледат отношението си към гагаузите с български генезис. Губим години в очакване на знамение! Жалко, че новата власт в България е толкоз пренебрежителна към хората с български генезис, считат се за българи и желаят да живеят още веднъж в историческата си татковина, които откровено обичат България, почитат българските обичаи, знаят и приказват български език!

С почитание,
Светлана Телпиз
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР