Новата сделка по Протокола за Северна Ирландия, известна още като

...
Новата сделка по Протокола за Северна Ирландия, известна още като
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС одобриха новата сделка по Протокола за Северна Ирландия



Новата договорка по Протокола за Северна Ирландия, известна още като " Рамката от Уиндзор ", е утвърдена публично както от Обединеното кралство, по този начин и от Европейски Съюз, се споделя в декларация на Даунинг стрийт.

" Рамката от Уиндзор " има за цел да облекчи търговията сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сделката дава на Народното събрание в Белфаст по-голям глас по използването на разпоредбите на Европейски Съюз и бе приветствана от множеството партии в провинцията.

Демократичната юнионистка партия обаче гласоподава срещу основни аспекти на договорката и продължава да отхвърля да взе участие в подялбата на властта.

Главният европейски договарящ Марош Шефчович, който през днешния ден бе в Лондон съобщи, че " Рамката от Уиндзор " разрешава на Обединеното кралство и Европейски Съюз да отворят " нова глава в връзките си ". Марош Шефчович и английският външен министър Джеймс Клевърли ратифицираха съглашението. Шефчович добави, че Брюксел ще продължава да изслушва всички в Северна Ирландия и продължава да е предан на мирния развой.

Джеймс Клевърли съобщи, че водените договаряния са били " добре премислени, професионални и в духа на другарството и съдействието “. " Това, което постигнахме, беше нещо, което отбрани общия пазар на Европейски Съюз, вътрешния пазар на Обединеното кралство, само че най-важното – отбрани детайлите на Белфасткото съглашение ", посочи Клевърли.

Поради неналичието на първи или заместник-първи министър на Северна Ирландия, при утвърждението от страна на провинцията взе присъединяване ръководителката на публичните служби Джейн Брейди.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР