Новата китайска ракета с твърдо гориво Lijian-1 изстреля шест експериментални

...
Новата китайска ракета с твърдо гориво Lijian-1 изстреля шест експериментални
Коментари Харесай

Китай става първата страна с квантов комуникационен сателит

Новата китайска ракета с твърдо гориво Lijian-1 изстреля шест пробни спътника в орбита, единият от които се оказа последващо потомство квантов информационен спътник.

Няколко от тези спътници ще разрешат основаване на световна свръхсигурна мрежа за 100 клиента във всяко кътче на Земята. Никой различен сега няма такава информационна система и Китай се обрисува като първата страна с безусловно сигурни световни връзки, заяви South China Morning Post.

Квантовото систематизиране на ключове подсигурява най-висока степен на осведомителна сигурност. Ключовете са кодирани в квантовите положения на обикновени частици, по-специално фотони, и неотложно се компрометират при опит за прихващане. Това е фундаментално свойство на квантовата механика, което не може да бъде заобиколено заради неизменността на законите на физиката.

Подобни системи предават информация посредством единични фотони, което изисква неповторимо съоръжение. Още повече за сателитните платформи, ключовете към които би трябвало да се трансферират по оптичен канал в сняг, дъжд, мъгла и даже денем, когато слънцето смущава всичко в близост.

Първият в света спътник за разпространяване на квантов ключ беше изстрелян от китайците през 2016 година Оттогава този повече от 600-килограмов уред, наименуван Mozi, беше неведнъж тестван в деяние и потвърди успеваемостта на концепцията. Новият сателит за квантова връзка Jinan 1 тежи единствено 100 кг и може да генерира квантово разпределени ключове със скорост два до три порядъка по-висока от тази на Mozi.

Поради разстройства от Слънцето, апаратът Mozi не можеше да работи денем. Новият спътник обаче работи през деня и нощем при всевъзможни метеорологични условия, като генерира единични фотони и ги заплита сполучливо, с цел да сътвори квантово предпазени информационни канали. В близко бъдеще Китай възнамерява да изведе в орбита още няколко сходни спътника и да сътвори световна квантова мрежа за минимум 100 клиента по едно и също време от всяко кътче на Земята.

„ Това е значима стъпка. Благодарение на нея, Китай стана първата страна в света, която реализира квантово систематизиране на ключовете в действително време сред спътника и Земята, употребявайки микро-нано спътник и дребни наземни станции ”, се споделя в формалното изказване.

Спътниците Jinan-1 ще бъдат изстреляни в ниска околоземна орбита, което ще изисква цяло съзвездие, само че ще обезпечи система с висока реакция и скорост на предаване.

Възможно е да се покрие цялата Земя единствено с три квантови информационни спътника посредством поместване на платформи в геостационарна орбита на височина до 36 хиляди километра. Проблем обаче остава ниската скорост на връзка и генериране на ключове с сходни платформи. Потенциално решение е основаване на набор от непрекъснато генерирани ключове, върху което също се работи в Китай.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР