Новата кауза на Фондация За доброто“ е проектът Светулка“. Пилотно

...
Новата кауза на Фондация За доброто“ е проектът Светулка“. Пилотно
Коментари Харесай

Проектът „Светулка“ - пространства на емпатия в детските отделения

Новата идея на Фондация „ За положителното “ е планът „ Светулка “. Пилотно той ще се осъществя в Ортопедията в столичния квартал Горна баня.

„ Голямата му цел е да промени прочувствената среда за лекуване на децата в детски лечебни заведения и детски отделения “, сподели пред БНР Поли Троянова от екипа на фондацията. Самата тя е художник и е взела участие в изрисуването на редица отделения.
Фондацията се занимава с възстановяване на изискванията в детските отделения и за същинска детска болница, акцентира Троянова.

Идеята на „ Светулка “ е във всяко детско поделение и в единствената детска болница у нас да се направи помещение, в което децата да се откъснат от болничната среда , добави Поли Троянова.

„ Помещение, в което да могат да учат, да играят, да се забавляват. То да бъде цветно, радостно, безусловно друго от болнична среда. Всички изследвания, които приказват за сполучливото лечение на децата, приказват за това, че средата е от огромно значение и е належащо психически децата да желаят да оздравеят. Искаме да създадем пространство на емпатия, на мира, на игра . “

 Снимка: Ани Петрова, БНР

Постепенно смяната се случва, посочи Троянова, съгласно която е доста значимо да се промени културната среда.

„ Ако ние не го желаяме – ние като общество, ние като родители, ние като общество, лекарите и сестрите, които работят в тези отделения, и продължаваме да почукваме на дърво, когато излезем оттова, да не желаеме в никакъв случай повече да се върнем, то тогава то няма да се промени. „ Светулка “ е нещо огромно, което желае да промени културната среда , да помечтаем дружно и да стартираме да го вършим. “

Ще има лекари-светулка, сестри-светулка, доброволци, които да играят с децата. Проектът планува и влизане на животни в тези пространства, както се прави по света за понижаване на напрежението и поради благотворното им влияние върху децата.

По плана могат да аплайват лечебни заведения, които да дават помещение.

Ще бъде една друга действителност – по-спокойна и по-весела действителност “, увери Поли Троянова. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР