Новата година донесе увеличение на пенсиите в Италия. С бюджета

...
Новата година донесе увеличение на пенсиите в Италия. С бюджета
Коментари Харесай

Увеличиха пенсиите в Италия: Колко ще получават най-възрастните в страната?

Новата година донесе нарастване на пенсиите в Италия. С бюджета на страната за 2024 година бяха въведени промени, които да запазят покупателната дарба на възрастните хора и да ги предпазят от инфлацията.

В България 20% от пенсионерите получават 520 лева на месец

В Италия корекцията за равнене на пенсиите предвид на инфлацията през 2022 година беше пренесена за 1 декември 2023 година Така окончателната актуализация за 2023 година беше избрана на 8,1% спрямо предходната оценка от 7,3%. От министерствата на стопанската система и на финансите прецизираха, че нарастването, което се ползва от 3 януари тази година, се основава на процентното изменение на показателите на потребителските цени, предоставени от статистическия институт на 7 ноември 2023 година В сходство с тези данни инфлационното адаптиране на пенсиите за 2024 година беше несъмнено на 5,4 %.

Пример за преоценка на пенсиите за 2023 г:

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличението няма да е еднообразно за всички групи пенсионери. Но по силата на механизъм, който подсигурява цялостно равнене единствено за пенсии до към 2200 евро, нарастванията ще бъдат до най-много 130 евро в групите, в които са съсредоточени множеството пенсионери.

Това сочат данните на националната статистика

Пенсиите, равни или по-малки от четири пъти минималната, т.е. до 2272,76 евро, ще бъдат преизчислени със 100 %, както е посочено в постановлението, подписано от министъра на стопанската система Джанкарло Джорджети и министъра на труда Мария Елвира Калдероне.

Действителното нарастване при положение на цялостно преизчисление ще бъде 5,4 % от цената. Примерна сума: пенсия в размер на 1500 евро бруто на месец х 5,4 % = 1581 евро бруто на месец.

За по-високите пенсии обаче процентът понижава с увеличението на сумата. За тези сред четири и пет пъти минималния размер – до 2900 евро, нарастването е от 4,59%. Пенсиите сред осем и 10 пъти минималния размер, които са към 5800 евро, ще получат нарастване от 1,998%.

В Италия, за разлика от България, няма таван на пенсиите, само че най-високите равнища – над 10 пъти минималната, ще получат и минимум нарастване – 1,188%.

Друго нарастване от 2024 година е това на минималната пенсия – от 598,61 на 614,77 евро. Тази сума се дефинира от изключителното преизчисляване и по този начин по едно и също време с преоценката на пенсиите е прието и в допълнение нарастване от 2,7%.

По думите му Бюджет 2024 реализира трайно повишение на пенсиите

2024 година се обрисува да бъде година, в която разноските ще набъбнат доста , което ще натовари фамилните бюджети.

Енергийният бранш ще бъде един от първите, които ще претърпят обилни промени, като се сбогуват със предпазения енергиен пазар. Според изчисленията на анализаторите разноските на семействата за сила могат да набъбнат с 974 евро годишно. Прекратяването на предпазения пазар на газ и електрическа енергия неизбежно ще докара до увеличение на цените, които съставляват едно от главните пера в разноските на семействата.

От енергийното министерство дават обещание енергийно бедните да бъдат предпазени

Високите цени на храните и напитките не престават да оказват въздействие върху фамилните бюджети, като се чака нарастването да е с 231 евро на семейство. Тази наклонност на внезапно повишаване, която продължава към този момент две години, съставлява непрекъснато предизвикателство за италианските фамилии.

Не по-различно е ситуацията и в транспортния бранш, където се чака нарастване от 160 евро годишно на разноските за напредване с коли, влакове и самолети. Застраховането на колите ще докара до спомагателни разноски в размер на 62 евро за домакинство с два автомобила.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР