Новак Джокович неведнъж е споделял, че зад успеха му стои

...
Новак Джокович неведнъж е споделял, че зад успеха му стои
Коментари Харесай

Диета за шампиони: Екстремното дневно меню на Новак Джокович, можете ли да издържите да се храните като него?

Новак Джокович нееднократно е споделял, че зад триумфа му стои неговият извънредно здравословен метод на живот.

Шесткратният първенец на Уимбълдън е подхванал съществени ограничавания, с цел да успее да доближи върховата си спортна форма. Той по всевъзможен метод заобикаля млечните артикули, захарта и глутена.

Сърбинът е толкоз предан на своята диета, че преди години даже издаде своя книга, в която разгласява примерни менюта. Тя носи името Serve to Win: The 14-Day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence. В нея тенисистът споделя, че точно този метод на хранене му е оказал помощ да се трансформира от човек, който е бил “на ръба на неуспеха в международен шампион”.

Говорейки за предходния си метод към храната, Новак споделя: „ Физически не можех да се състезавам. Психически не усещах, че числя се на същия корт като най-хубавите играчи. „ Но тогава направих някои промени и това промени всичко. "

А ето и по какъв начин всекидневно наподобява дневното меню на Джокович:

Обикновено първенецът стартира деня си с чаша топлва вода с лимон, която да помогне на тялото му да се детоксикира. Следва чаша сок от целина и зелено смути, в което постоянно включва водорасли и спанак.

“Не обичам да хапвам храна, която изисква доста сила, с цел да бъде храносмелена, изключително в първата част на деня - тогава се нуждая от най-вече сила, с цел да тренирам” - изяснява той.

Джокович избира да взима нужната му сила от плодове, зеленчуци и разнообразни протеини, като не употребява млечни артикули и месо. В книгата му, оповестена през 2014-а година, попадат предписания съдържащи месни артикули, само че оттогава насам той направи спомагателна стъпка към веганството и не ги употребява.

Типичният обяд за него през днешния ден е салата от зеленолистни, безглутенова паста “Примавера”, която се подготвя от оризови спагети, тиквички, аспержи, сушени домати и веган кашкавал.

Следва подготвителна сесия, на която употребява протеинов шейк.

Преди да стане веган, вечерята на Новак нормално включваше огромно количество елементарно смилаеми артикули, цялостни с антиоксиданти, от време на време пилешко или риба.



От книгата му разбираме, че типична вечеря за него тогава е била зелена салата с авокадо и домакински дресинг, чорба от моркови и джинджифил, печено пиле с лимон. Днес обаче той заменя пилето с растителни източници на протеин, като фасул, леща, киноа, конопено семе и спирулина.

Тенисистът е толкоз предан на физическата си подготовка, че заобикаля десертите. През 2016-а година даже показа, че след успеха си на US Open толкоз доста му се доял шоколад, че хапнал единствено едно блокче.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР