Нова вирусна пандемия ще започне още през следващото десетилетие, съобщи

...
Нова вирусна пандемия ще започне още през следващото десетилетие, съобщи
Коментари Харесай

27,5% е вероятността от нов вирус, който ще причини пандемия през следващите 10 години

Нова вирусна пандемия ще стартира още през идващото десетилетие, заяви английската компания за планирани разбори в бранша на здравеопазването Airfinity Ltd. За покачвания риск способстват изменението на климата, увеличените интернационалните пътувания, повишаването на популацията и опасността от зоонозни болести, написа уеб сайтът BG Voice. Ситуацията се усложнявала от неналичието на ваксини и средства за лекуване на новите вируси.

Има 27,5% възможност пандемия, сходна на COVID-19, да стартира през идващото десетилетие, защото вируси се появяват все по-често. 

Но в случай че ефикасните ваксини стартират да се ползват 100 дни след откриването на нов патоген, шансът за смъртоносна пандемия ще спадне до 8,1%, съгласно моделирането на компанията.

В най-лошия случай вирус като птичия грип, който мутира, с цел да се предава от човек на човек, може да докара до 15 000 смъртни случая на ден единствено в  Обединеното кралство.

Сега, когато светът живее с COVID-19, здравните специалисти насочват вниманието си към подготовката за идната евентуална световна опасност. През последните две десетилетия към този момент са вилнели три огромни ковид, които са предизвикали ТОРС, Близкоизточен респираторен синдром и COVID-19, както и свински грип през 2009 година

Бързото разпространяване на варианта H5N1 на птичия грип към този момент е мотив за безпокойствие. Въпреки че до момента са инфектирани единствено дребен брой хора и няма индикации за предаване на вируса от човек на човек, внезапното повишаване на заболеваемостта при птиците и увеличението на случаите при бозайниците породиха опасения измежду учените и държавните управления, че вирусът може да мутира, което би улеснило разпространяването му.

За доста високорискови патогени, като да вземем за пример респираторния синдром в Близкия изток и вируса Зика, няма ваксини или лекувания, а актуалните способи за наблюдаване надали ще открият нова пандемия в точния момент. Това акцентира неотложността на ограниченията за подготвеност за пандемии, оповестява Airfinity.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР