Нова световна финансова криза, съизмерима по мащаби с колапса през

...
Нова световна финансова криза, съизмерима по мащаби с колапса през
Коментари Харесай

Инфлацията заплашва света с нова финансова криза

Нова международна финансова рецесия, съизмерима по мащаби с колапса през 2008-а, може да избухне в границите на по-малко от 18 месеца, в случай че инфлацията в световен проект не бъде сложена под надзор, предизвестява " Банк России ".

Мощният растеж на дълга на обществения и частния бранш по време на възобновяване от пандемията заплашва с " фрапантно и скоростно утежняване " международното стопанство, в случай че Федералният запас стартира да качва лихвените проценти, с цел да овладее инфлационния напън, допълват съветските централни банкери в годишната си прогноза за паричната политика. 

В разбора на " Банк России " се показва, че нарастването на глобалния БВП може да се забави до едвам 1.1%, тъй като по-високите лихви ще подмамят вложителите да се освободят от рисковите активи. Особено тежко ще бъдат изумени разрастващите се пазари, които имат по-високи нива на задграничен дълг.

" Рисковите награди ще се качат доста, най-задлъжнелите страни ще се борят да обслужват отговорностите си и глобалната стопанска система ще бъде тласната на ръба на сериозна финансова рецесия през първото тримесечие на 2023-а ".

Тя ще е сравнима с колапса от 2008-2009-а и ще е съпроводена с дълъг интервал на неустановеност и трудно възобновяване, пишат съветските централни банкери.

Тази прогноза не е главният сюжет на " Банк России ", предусещащ необятен стопански напредък с инфлационен напън, който последователно ще намалее и ще изчезне до края на 2021-а. Този вид е " много по-вероятен " от различните сюжети за финансова рецесия, утежняване на пандемичната конюнктура или растяща световна инфлация. 

Въпреки това, предизвестието за финансов безпорядък демонстрира растящите опасения на съветските парични специалисти от настъпващата инфлация в международен мащаб.

Официални представители на Европейската централна банка и на Федералния запас неведнъж са заявявали, че чакат покачването на цените да е краткотрайно. Председателят на " Банк России " - Елвира Набюлина - обаче разяснява за " Файненшъл таймс ", че инфлационният напън в Русия евентуално ще е нескончаем феномен. 

Руските прогнози се появяват на фона на повишаващата се инфлация в разрастваща се Европа. Облекчаването на противопандемичните рестрикции в района върна икономическия артикул на предпандемичните нива. Но, в същото време, " това възобновяване е съпроводено от видим растеж на ценовия напън: потребителските и индустриални цени скочиха съществено през юли и не демонстрират признаци на изстудяване ", показва в разбор за клиентите си консултантската компания " Кепитъл икъномикс ". 

Няколко едри разрастващи се стопанства към този момент започнаха да качват нападателно лихвените проценти в опит да слагат инфлацията под надзор.

Украйна увеличи лихвите с 2%, Русия - с 2.25%, а Бразилия - с 3.25 %. Въпреки това ценовият напън остава мощен. Инфлацията в Бразилия се движи наоколо до 9% годишно - в пъти над целевите 3.75% на централната банка, а икономисти предвиждат лихвите в страната да се качат до 7.5% до края на годината от сегашните 5.25 %. 

В тези условия " Банк России " подхваща единствените верни ограничения да изпревари инфлацията с лихвени покачвания, разяснява Елина Рибакова - заместител основен икономист в Института по интернационалните финанси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР