Нова снимка на галактиката NGC 4889 показва най-голямата черна дупка,

...
Нова снимка на галактиката NGC 4889 показва най-голямата черна дупка,
Коментари Харесай

Хъбъл откри най-голямата черна дупка досега

Нова фотография на галактиката NGC 4889 демонстрира най-голямата черна дупка, която астрономите са намирали, оповестяват от уеб страницата на Hubble Space Telescope.

Съвсем неотдавна галактическият телескоп „ Хъбъл “ разреши на учените да снимат изображение на галактиката NGC 4889, намираща се в купа „ Косите на Вероника “ ( Coma Cluster, Abell 1656). Галактиката се намира на 300 милиона светлинни години от нас ( 1 светлинна година е равна почти на 10 000 000 000 000 км)

Свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на тази вселена бие всички върхове, тъй като съгласно изчисленията тя е с маса 21 милиарда пъти, по–голяма от тази на Слънцето. За съпоставяне масата на свърхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на нашата Галактика е към 4.1 милиона слънчеви маси. Хоризонтът на събитията на тази черна дупка е с диаметър 130 милиарда километра, което е 15 пъти дистанцията сред Слънцето и Нептун .

В момента учените я дефинират като неактивна, т.е. към няма задоволително насъбрана „ храна “, която да я засилва. Ако към нея съществуваше материя, която да я разсъни и извади от момента на заспалост, която се намира сега тя би била класифицирана като квазар, а нагрятата материя към черната дупка би светила милиарди пъти повече от целия Млечен път.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР