Нова радост идва за пенсионерите. Минималната пенсия ще бъде увеличена

...
Нова радост идва за пенсионерите. Минималната пенсия ще бъде увеличена
Коментари Харесай

Нова радост на пенсионерите. Още едно увеличение на парите им

Нова наслада идва за пенсионерите. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 12,3% от 1 юли идната година. В резултат от сегашните 467 лева ще стане 524 лева Това излиза наяве от план на Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2023-2024 година, който е пуснат за публично разискване, оповестява " Труд ".

В документа е записано, че в интервала 2023-2024 година е планувано размерите на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, както и на другите типове трудови пенсии, които се дефинират в % от нея, да се усилват от 1 юли на съответната година с 50% от растежа на междинния застрахователен приход и 50% от инфлацията.
-->


Средният застрахователен приход за 2021 година е 1169,25 лева, а за 2022 година се чака да бъде 1310 лева, което е нарастване с 12%. За идната 2023 година прогнозата е междинният застрахователен приход да нарасне с 10,2% до 1444 лева А за 2024 година се чака нарастването да бъде с 9,3% до 1578 лева Същевременно съгласно последната прогноза на Министерство на финансите хармонизираният показател на потребителските цени (инфлацията съгласно потребителската кошница на страните от ЕС), който се употребява при индексиране на пенсиите, ще бъде 12,6 на 100 през актуалната година, 5,8% през 2023 година и 2,7% през 2024 година



В резултат от 1 юли 2024 година прогнозата е минималната пенсия да нарасне с още 8 на 100, което значи да доближи 566 лева

Кодексът за обществено обезпечаване планува освен минималната пенсия, а всички пенсии за стаж и възраст да бъдат индексирани с 50% от растежа на междинния застрахователен приход и 50% от инфлацията. Това значи, че в случай че новият парламент не промени разпоредбите за годишно индексиране, през идната година всички пенсии ще бъдат нараснали с 12,3%, а през 2024 година с още 8 на 100.

През идната година покачването на пенсиите ще бъде доста поради рекордната инфлация през актуалната година. Според Кодекса за обществено обезпечаване за индексирането на пенсиите се употребява хармонизираният показател на потребителските цени, т.е. инфлацията съгласно потребителската кошница на страните от Европейски Съюз, който нормално е по-нисък от родната инфлация. Причината за това е, че българите дават по-голям дял от разноските си, за разлика от междинния европеец, за нещата от първа нужда - храна и битови сметки, а цените точно на тези артикули и услуги нарастват най-вече.

В Националния проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете е записано, че през идващите две години ще продължи увеличението на възрастта и нужния стаж за придобиване право на пенсия. Възрастта за придобиване право на пенсия от 1 януари всяка година се подвига с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете. А нужният застрахователен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола се усилва с по 2 месеца всяка година.

Целта е през 2037 година и за мъжете и дамите нужната възраст за пенсиониране да стане 65 години. В КСО е планувано, че по-късно възрастта за пенсиониране ще се трансформира съгласно междинната дълготрайност на живота. Тоест, в случай че медицината се развие и хората живият по-дълго, ще би трябвало да се пенсионират като навършат повече години.

Нарастването на пенсионната възраст се отразява в по-дълго оставане на пазара на труда и надлежно води до заплащане на осигуровки през по-продължителен интервал, което има значение за размера на получаваната пенсия, написа в проект за равнопоставеност на дамите и мъжете. По-дългият интервал, през който дамите ще заплащат осигуровки, ще понижи разликата в размерите на пенсиите сред мъжете и дамите, написа в документа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР