Нова книга за живота на френската филмова икона Ален Делон

...
Нова книга за живота на френската филмова икона Ален Делон
Коментари Харесай

Каква е връзката между една българка и Ален Делон?

Нова книга за живота на френската кино икона Ален Делон излиза на 5 май в родината му, заяви Агенция Франс Прес. 87-годишният знаменит артист в никакъв случай не е издавал автобиография, тъй че " Любови и мемоари “ (Amours et Memoires) с дълъг увод от самия него евентуално най-вече се приближава до истината за спорния му темперамент.

Авторки на книгата на издателство Editions de La Martinière са българката Деница Банчева, която от 1991 година живее в Париж – лекар по литература, кино историк и публицист, и Лилиана Роска – близка сътрудничка на артиста, събрала истинските свидетелства на персони, които добре го познават. Сред тях са негови другари и сътрудници като режисьора Коста-Гаврас, който го назовава " звяра на френското кино, незаместим и безподобен “, Брижит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Джейн Бъркин, Натали Бай. Жан-Франсоа Делон, брат на артиста и асистент-режисьор във филмите " Борсалино “ и " Вдовицата Кудерк “, пък споделя за детството им, илюстрирано с непоказвани досега фотоси.

Макар животът на Ален Делон отвън екрана да е бил изпълнен с бурни връзки и кавги, той не крие, че сполучливата му кариера се дължи " на дамите и е за дамите “. Актьорът признава, че постоянно е желал за дамите в живота си да бъде " най-хубавият, най-красивият, най-силният “. Сред тях той цитира имената на актрисите Брижит Обер, Мишел Корду, Роми Шнайдер, Натали Делон, Мирей Дарк, както и на модела Розали ван Бремен – майка на двете му последни деца.

Книгата прави дисекция филм по филм на продукциите, които трансформират Делон в въплъщение на " готиния мачо “ отшелник, започвайки от най-ранните класики от 60-те като " Горещо пладне “ и " Самурай “. За този си статут артистът благодари на дамите в живота си отпред с Роми Шнайдер, с която си партнират в " Басейнът “ и с която имат бурна връзка, и на брачната половинка си от 1964 до 1969-а Натали Делон, която е била принудена в този интервал да го дели с доста други дами, признава той. " Никога не съм мечтал да бъда артист. Влязох в специалността и продължих да играя с помощта на дамите и за дамите. Любовта постоянно ме е подтиквала да надскачам себе си “, изповядва се звездата.

В книгата " Любови и мемоари “ има и някои неща, които се огласяват за първи път, като да вземем за пример посмъртно писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер след самоубийството й, както и декларацията му, че в никакъв случай не е имал любовна връзка с Брижит Бардо, " колкото и необичайно да наподобява “. " От 65 години имаме най-хубавото другарство, което може да съществува “, акцентира артистът. В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък споделя за Делон, че има " величието на лъв…тайнствеността на черна пантера…зъбите на вълк “. В ръкописно удостоверение рано отдръпналата се от светлината на прожекторите актриса го дефинира като " доминант, който прикрива уязвимостта си, като намира леговище в самотата “.

" Ако има нещо, с което се гордея, това е моята кариера “, акцентира Делон и отдава дължимото и на великите режисьори, които са го " формирали и усъвършенствали “ като Рене Клеман, Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти, който го снима в " Гепардът “ (1963), и Джоузеф Лоузи, който разкрива трагичния му капацитет в " Господин Клайн “.

В книгата, която критиците дефинират като " хвалебствена “, е отредено доста по-малко място на спорните моменти и детайлности от живота на артиста – да вземем за пример за сина от певицата Нико, за който се твърди, че е от него и който той отхвърля да признае, за обвиняванията в принуждение към дами и към личните му деца, или за връзките с подземния свят и поддръжката за крайнодесния Национален фронт във Франция.

Делон, на който мелодрамата не е непозната, приключва предговора си, перифразирайки Алфред дьо Мюсе, с думите: " Ако би трябвало да умра на следващия ден, дано Бог направи да бъде от обич. Искам хората да споделят за мен: " Той постоянно страдаше, от време на време грешеше, само че обичаше. Живя същински, а не е изкуствено създание, основано от гордостта и скуката му “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР