145 години от създаването на българската църква Св. Георги“ в

...
145 години от създаването на българската църква Св. Георги“ в
Коментари Харесай

145 години от създаването на българската църква Св. Георги в Одрин

145 години от основаването на българската черква " Св. Георги “ в Одрин се навършват тази година.

Преди 20 години храмът безусловно бе съживен след огромен ремонт, а откриването му се трансформира в празник за българската общественост в Одрин.

На 9 май 2004 година стотици  вярващи се събират в църквата, с цел да отпразнуват възраждането на храма. Присъстват министър-председателят по това време – Симеон Сакскобурготски, патриарх Неофит, семейство Чъкърък, чийто основоположник Филип самичък поддържа храма до намесата на българската страна.

" Църквата беше в доста тежко положение. Отгоре непрестанно падаха части от тавана. Моят свекър Филип Чъкърък се е опитвал с близки, с познати, колкото може да поддържа този храм и виждайки към този момент, че няма  опция, моли българската страна да пристигна и да помогне, с цел да бъде възобновен храма и да стартира още веднъж свещенодействие “, споделя Мария Чъкърък в ефира на bTV. 

Ремонтът коства 100 000 евро. Случва се след  позволение на турската страна и по план на локален проектант. При обновяването на храма изцяло реставриран е иконостасът и всички 64 икони.

" Много е значимо да има храм за всеки, който желае да влезе вътре и да се помоли. Слава на богу, че това се случи “, разяснява Мария Чъкърък.

Църквата " Свети Георги “ е издигната през XIX век за по-малко от година с разрешението на султана и съдействието на тогавашния валия на Одрин Рауф Паша. Валията отпуска за градежа 400 лири. Днес  българската черква е една от историческите забележителности на остарялата столица на Османската империя, споделя новият кмет на Одрин Филиз Акън.

" Уважаваме вярата и желаеме повече туристи да идват и да посещават българските църкви. Разбира се, за тяхната поддръжка дава отговор българската страна, само че когато от нас, като община се изиска помощ, постоянно сме подготвени да спомагаме “, споделя кметът Филиз Акън.

Одрин разполага с туристически рейс и следва общинският съвет да гласоподава маршрута му. Очаква се българските църкви да бъдат включени в културно-историческия тур.

Макар и по-красив от всеки път, през днешния ден храмът " Св. Георги “ буди и горест, тъй като повече от година след гибелта на отец Александър Чъкърък, няма кой служи на български език в него. Все още не е назначен нов свещеник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР