Нова ендоскопска и лапароскопска апаратура, за която Община Варна осигури

...
Нова ендоскопска и лапароскопска апаратура, за която Община Варна осигури
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Община Варна е пример за подкрепа на здравеопазването

Нова ендоскопска и лапароскопска инсталация, за която Община Варна обезпечи над 500 000 лева, бе показана в Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести (СБАЛОЗ) " Д-р Марко Марков “ пред министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и кмета на Варна Иван Портних. Домакин на събитието бе шефът на болничното заведение проф. Георги Кобаков, а измежду гостите бяха ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов, регионалният шеф Стоян Пасев, представители на Община Варна, на Общинския съвет, медици.   

" Винаги съм вярвал, че мястото на общинското опазване на здравето е извънредно значимо. Ако някой счита, че може да се работи единствено с национални многопрофилни и академични лечебни заведения, това не е правилно, тъй като огромна част от популацията се лекува в общинските лечебни заведения. Затова постоянно съм подкрепял вложенията в тях и когато съм се срещал с кметовете, съм ги подтикнал да вършат всичко допустимо да ги поддържат.  Община Варна е образец в това отношение, по тази причина желая персонално да благодаря на кмета Иван Портних “, сподели министър Кирил Ананиев. 

От своя страна, кметът показа, че  общината поставя систематични старания за основаване на по-добри условия на работа и лекуване в Онкологичната болница.  " Всички помним сагата с линейния ускорител и всички съпътстващи компликации, само че значимото е, че на финала изпълнихме плана.  Днес продължаваме дружно да надграждаме постигнатото “, сподели той. Иван Портних напомни, че през 2019 година бюджетът на Община Варна за опазване на здравето е 21, 1 млн лева, като нарастването е с 1, 6 млн. лева по отношение на миналата година;  над 461 000 лева са планувани за 18 общински здравни стратегии, от които 9 са нови и обгръщат скрининг на болесттите на щитовидната жлеза, на белия дроб, на маточната шийка, простатата жлеза, рак на гърдата. Увеличени са и средствата за общинската стратегия инвитро. " Само през 2018 година помогнахме с над 810 000 лева на МБАЛ " Св. Анна “ - за съоръжение и поправки, към 1,3 млн. лева са обезпечени за АГ болничното заведение.  Инвестираме в опазването на здравето, тъй като имаме вяра, че това касае всеки варненец, всеки жители на града ни. Надявам се, че с общи старания – на локална и на държавна власт, ще можем да създадем по този начин, че здравната грижа да продължи да се развива “, сподели кметът Иван Портних. Той благодари на министър Кирил Ананиев за цялостната поддръжка на опазването на здравето във Варна. 

13 978 души са минали през Специализираната болница за лекуване на онкологични болести Д-р Марко Марков " в кв. " Аспарухово " във Варна през предходната година. Пациентите са с 1000 повече, спрямо миналата 2017 година, заяви шефът на лечебното заведение проф. доктор Георги Кобаков. За 1 година единствено през хирургичното поделение са минали над 1500 пациенти, като броят им непрестанно пораства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР