Нов закон за коронавируса, забраняващ напускането на Острова, може да

...
Нов закон за коронавируса, забраняващ напускането на Острова, може да
Коментари Харесай

Англия готви драстични глоби за пътуване в чужбина без сериозна причина

Нов закон за ковид, забраняващ напускането на Острова, може да влезе в действие във Англия от понеделник. Той ще бъде гласуван този четвъртък. Текстовете плануват санкция от 5000 паунда (около 6900 щатски долара) за всеки, опитал се да пътува в чужбина без основателна причина, предава БНР. 

Почивките в чужбина сега са неразрешени според нареждането за оставане по домовете, чийто период обаче изтича в понеделник. Според сегашната " пътна карта "  за излизане от локдауна най-раната дата, от която англичаните биха могли да заминат на лятна отмора, е 17 май. Новата вълна на пандемията в континентална Европа и бавният ход на всеобщото имунизиране там обаче хвърля сянка върху тези проекти.

" Забраната за пътешестване в чужбина е нужна, с цел да няма " импорт "  на нови разновидности на вируса ", изясни здравният министър Мат Ханкок. 

Зам.-министърът на опазването на здравето лорд Бетел даже сподели, че Англия би трябвало да сложи всичките си европейски съседи в " аления лист ", само че Ханкок означи, че няма такива проекти. На жителите от " аления лист "  не е разрешено да пътуват за Англия, в случай че не са английски жители или обикновено обитават в Англия, като за тези две групи важи нареждането да се самоизолират в хотел, за което си поемат разноските. Очаква се на 12 април държавното управление да разгласява решението си кои страни в коя категория ще попаднат на " правилото на светофара ", както и какви тъкмо ще бъдат ограниченията за пътуващите от страни, които се считат за по-малко безвредни.

За Шотландия и Уелс, които имат лична политика, сходно на Англия, 17 май е датата да се разрешат почивки в чужбина. За Северна Ирландия още няма съответна дата.

Новината за въвеждане на санкцията докара до внезапно поевтиняване на акциите на самолетните и туроператорските компании при старта на търговията на Лондонската борса във вторник. Акциите на нискотарифните самолетни компании easyJet и Jet2 (собственост на British Airway), както и на водещия туроператор TUI поевтиняват с сред 4 и 5 на 100.

Надеждите, че държавното управление ще даде зелена светлина за летните почивки в чужбина след 17 май, обаче, започнаха да избледняват през последните дни заради предизвестията за възходящи равнища на зараза с Covid-19 в Европа.

Междувременно европейските самолетни компании и туристическият бранш се готвят за второ изгубено лято. След като към този момент натрупаха милиарди задължения, с цел да преживеят една година на строги ограничавания за пътешестване, те са изправени пред в допълнение напрежение и някои могат да се нуждаят от нови средства, отбелязва Ройтерс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР