Нов закон в Мароко, криминализиращ насилието над жени, влиза в

...
Нов закон в Мароко, криминализиращ насилието над жени, влиза в
Коментари Харесай

Мароко криминализира насилието над жени и принудителните бракове

Нов закон в Мароко, криминализиращ насилието над дами, влиза в действие от през днешния ден (12 септември), заяви Ал Джазира.

Според мнозина критици на законодателството в африканската страна, стъпката е в вярна посока, само че е дребна и едвам първата от доста, които би трябвало да бъдат извървени.

Законодателната смяна беше утвърдена от Народното събрание на страната на 14 февруари тази година, като текстовете в нея плануват по-строги санкции за причинителите на редица типове принуждение против дами, както в публичната среда, по този начин и в „ скришната “ среда на персоналния живот. Сред тях са включени изнасилвания, полово принуждение и домашно принуждение.

В страната законът е прочут като „ Хакауи “, наименуван по този начин на името на министърката на солидарността, въпросите на дамите, фамилията и общественото развиване Басима ел Хакауи.

Законът дава определение на дефиницията за полово принуждение, включващо непредизвикани дейности, изявления или сигнали от полово естество, изречени персонално, онлайн или по телефона.

Освен към насилието, законът се отнася сурово и към хора, които се пробват да принудят други да сключат брак, употребявайки принуждение или закани за принуждение.

Нарушителите на закона са застрашени от затвор от един месец до 5 години и санкции от $200 до $1000.

И до момента в който болшинството е радостно от приемането на закона, мнозина критици показват неодобрение от това, че той не е завършен и не се отнася до цялостния „ репертоар “ на закононарушенията.

Според някои законът не съумява да се оправи с дефиницията на обезчестяване в семейството/брака, както и не ползва прецизна формулировка на домашното принуждение, с което оставя дамите към момента уязвими.

Според критиците от Human Rights Watch, законът не предлага финансова помощ за претърпелите принуждение и не дефинира ролята на страната и държавното управление в поддръжката на жертвите.

Според данни от отчети, насилието над дами в Мароко е необятно публикувано и си остава тематика табу измежду обществото.

През 2009 година общонационално проучване е показало, че 62,8% от дамите са претърпели физическо, психическо, полово или икономическо принуждение.

Само през последната година има регистрирани 1600 случая в съда, което е двойно повече от предишни години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР