Нов временен директор ще се търси за Софийската математическа гимназия

...
Нов временен директор ще се търси за Софийската математическа гимназия
Коментари Харесай

Отново се търси директор на Софийската математическа гимназия

Нов краткотраен шеф ще се търси за Софийската математическа гимназия (СМГ), откакто назначената на поста Зоя Савова подаде оставка. Тя напуща от 10 октомври. Нейният заместител би трябвало да бъде избран от Регионалното ръководство на образованието в София-град, разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че не е осведомен с претекстовете на Савова. Вълчев напомни, че конкурс за непрекъснат шеф на СМГ може да се разгласи, в случай че няма обжалване на уволнението на предходния - Антони Стоянов. Министърът добави, че все още няма информация то да е атакувано в съда.

Антони Стоянов беше отхвърлен от поста след скандал в гимназията, провокиран от уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Обяснението на Стоянов бе, че Тодорова е уронила престижа на гимназията и е дискриминирала към 130 свои възпитаници в качеството си на член на националната комисия за асортимент на претенденти за надпреварата " Европейско кенгуру ". Последваха митинги на родители и възпитаници в отбрана на едната и другата страна в спора. Образователното министерство се намеси като назначи инспекция в учебното заведение, която установи нередности в работата на Стоянов и те станах мотив за уволнението му.

След отстраняването на Стоянов за краткотраен шеф беше назначена Зоя Савова, която е работила в гимназията дълги години. Преди дни обаче тя оповестила, че се отхвърля от поста. Кандидатите за мястото не би трябвало да имат трудов контракт с учебното заведение.

Покрай свадите в СМГ стана ясно, че настоятелството на гимназията събира парите от курсовете, които се провеждат в постройката на учебното заведение и се водят от негови преподаватели. Бившият шеф Стоянов сезирал министъра на образованието Красимир Вълчев, че от тази активност се събират по към 1 млн. лева годишно, само че доста дребна част от тях отиват за гимназията. В коментар по тематиката Вълчев разгласи, че част от настоятелствата са се трансформирали в " черни каси " и съобщи, че е забранил на учебните заведения и детските градини да събират пари от родителите в това число и през настоятелствата. Това забави започването на подготвителните курсовете, които СМГ провежда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР