Нов вид смарт-прозорци са по-прозрачни и намаляват температурата в стаята

...
Коментари Харесай

Прозорци от хидрогелно стъкло вместо климатик


Нов тип смарт-прозорци са по-прозрачни и понижават температурата в стаята с над 3 градуса (снимка: CC0 Public Domain)

След такова знойно лято доста хора през днешния ден мислят за по-добри способи за изстудяване на постройките. Изследователи в Китай са украсили скромния прозорец с хидрогелно стъкло – материал, който може изборно да блокира топлината от слънцето, без да блокира светлината му.

Обикновеното стъкло е проектирано да разрешава на забележимата светлина да минава през него и да озарява стаята, само че по този начин се загрява и интериорът. А през лятото това не е мечтано. Хората се избавят посредством климатиците, които обаче употребяват значително сила.

За да се опитат да се опълчват на този проблем, учени от университета в Ухан в този момент опитват с нови материали за прозорци, които взаимодействат със светлината по друг метод.

Хидрогелно покритие с дебелина единствено няколко милиметра, наложено върху стъклото, може да отразява повече от близката инфрачервена светлина извън и да разреши на повече междинна инфрачервена светлина да излезе от вътрешната страна, като в същото време остава също толкоз транспарантно за забележимата светлина.

Идеята е, че фотоните на забележимата светлина могат да обхванат над 1 метър във водата, до момента в който фотоните в близката инфрачервена част на спектъра могат да го създадат единствено на няколко милиметра. Тъй като хидрогеловете са формирани най-вече от вода, това ги прави потребна „ селективна “ преграда.

Оказва се, че хидрогелното стъкло понижава инфрачервеното стопляне дотолкоз, че може да намали температурата в помещението с до 3,5 градуса Целзий. В същото време то не наподобява по-тъмно от елементарното стъкло – в действителност дори пропуща малко повече светлина. В взаимозависимост от дебелината на хидрогелния пласт, той пропуща до 92,8% от забележимата светлина в стаята, спрямо 92,3% за елементарното стъкло.

Екипът споделя, че този материал може да помогне за понижаване на потреблението на сила за изстудяване, което би било от изгода както за околната среда, по този начин и за портфейлите на потребителите.

Хидрогеловете са налични и евтини, тъй че би трябвало да бъдат релативно лесни за внедряване, което може да им даде преимущество пред други, по-сложни смарт-прозорци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР