Нов вид измама в интернет – приложения, които създават аватари,

...
Нов вид измама в интернет – приложения, които създават аватари,
Коментари Харесай

Внимавайте! Нова измама в интернет може да източи сметките ви


Нов тип машинация в интернет – приложения, които основават аватари, злоупотребяват с персонална информация. Още преди да бъде основан виртуалният портрет, програмата изисква банковите данни на потребителя. 

През последния месец шлагер в мрежата станаха така наречен аватари. Срещу възнаграждение мобилни приложения трансформират фотоси на потребителите в митични или комиксови герои. Някои от тях обаче желаят възнаграждение още преди да са изготвили аватара, споделя 18-годишният Кристиян Скакалов. “Изтеглих приложението от интернет, влязох и първо ми искаше 10 фотоси да прибавя – мои селфита, с цел да ми направи аватара. След това като продължих и ми желаеха такса, с цел да продължа да върша аватарите, а аз платих с дебитна карта, само че не стана нищо по-късно – не получих никакви аватари. Опитах да изпратя сигнал, само че нищо не се получи ”, описа Кристиян Скакалов. 

Оказва се, че казусът на Кристиян не е единствен. В интернет има още стотици сигнали за консуматори, неуспели да се снабдят в аватар, макар че са платили желаната сума. 

“Това, което те първо вършат е, че ви споделят: " Качете 10, 20 фотоси. " В момента, в който качите тези фотоси те поискват достъп до всичките ви фотоси, тъй че след това могат да си изберат и други. Когато вземат вашите фотоси, те могат да схванат на какъв брой години сте, къде живеете, къде ходите, тъй като има информация вътре в фотосите, какъв е видът на устройството ви, има ли други хора около вас по този начин, че да навържат информацията ви. И чак по-късно ви поискват пари. Това значи, че към този момент сте си платили със статистическа информация и с данни за вас, а заплащането е бонус ”, съобщи киберекспертът Ясен Танев. 

Освен с тези данни приложенията автоматизирано се снабдяват и с вашите контакти, даже и със наличието на СМС-ите в телефона ви. Има обаче метод, по които могат да бъдат разпознати. “Единственият метод е да следите рейтингите, да четете мненията, само че това е следващата вълна от цифрови приложения, които са свързани с идентичността и събирането на тези данни. Преди имаше на коя известна звезда приличаме, по какъв начин ще изглеждаме след 20 години, на кой от международните водачи наподобявам в този момент има на кой от комикс героите наподобявам. Това няма да спре ”, добави Танев. 

Киберекспертите приканват потребителите да бъдат деликатни, до момента в който сърфират в интернет, и да не се доверяват на приложения, изискващи персонална информация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР