Броят на служителите, акредитирани към руските дипломатически мисии в Австрия,

...
Броят на служителите, акредитирани към руските дипломатически мисии в Австрия,
Коментари Харесай

Руските дипломати в Австрия намаляват

Броят на чиновниците, упълномощени към съветските дипломатически задачи в Австрия, е намалял от началото на 2022 година, оповестява Австрийското публично радио. Докато преди този момент те са били 288 души, към март 2024 година са регистрирани 258 дипломати и техническо-административен личен състав .

Това е резултат от отговора на министъра на външните работи Александер Шаленберг на парламентарен въпрос от петък, с който австрийската новинарска организация АПА разполага.

Според отговора към месец март са регистрирани 142 съветски дипломати и 116 души административен и механически личен състав. 129 души от двете групи са работили в съветските представителства към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и интернационалните организации, 123-ма са работили в посолството във Виена, а шестима – в генералното консулство в Залцбург.

Външният министър е съобщил и за високо текучество на личния състав: " От началото на съветската нападателна война в Украйна 110 души, които са били регистрирани в съветските задачи в Австрия, са били дерегистрирани, в това число 60 дипломати и 50 членове на административния и техническия личен състав. "

През този интервал 80 лица са станали членове на личния състав на съветските задачи, 41 от тях като дипломати и 39 като административен и механически личен състав, е обяснил министърът.

Шаленберг е декларирал, че неговият отдел е в непрекъснат контакт с федералното министерство на вътрешните работи и Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване (ДДСР), изключително във връзка с изказвания за шпионаж или други действия, които не са съвместими с Виенската спогодба за дипломатическото право и статута на дипломатите.

Министърът също по този начин е припомнил, че от 2020 година насам са експулсирани общо единадесет съветски дипломати. Министерството на вътрешните работи се съветва всякога, преди да бъде публикуван нужният дипломатически агреман, а съответните данни за личния състав на съветските задачи се обменят посредством бази данни в Европейски Съюз и Шенгенското пространство, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР