Нов удар по джоба на шофьорите. Горивата поскъпват заради нови

...
Нов удар по джоба на шофьорите. Горивата поскъпват заради нови
Коментари Харесай

Попариха шофьорите. Горивата скачат заради слама и водорасли

Нов удар по джоба на водачите. Горивата нарастват поради нови биодабавки от плява, кочани и водорасли. Изискването е на Европа, заяви „ Труд ”.

При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от първични материали като плява, кочани от царевица или водорасли. Изискването на Европейската комисия ще бъде въведено и в България, и ще докара до повишаване на горивата с няколко стотинки.
-->
В Народното събрание към този момент е импортиран план на Министерски съвет за промени в Закона за силата от възобновими източници. И сега има условие към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата би трябвало да е най-малко 6%, а при бензина - 9 на 100. Но измененията плануват от 1 септември 2024 година най-малко 2% от дизела да са биогориво от ново потомство от първични материали вид “А ”. А от 1 март 2025 година най-малко 1% от бензина би трябвало да е биогориво от ново потомство от първични материали вид “А ”.

Биогоривата от ново потомство от първични материали вид “А ” може да са създадени да вземем за пример от водорасли, отглеждани на сушата, плява, скотски тор, гроздови джибри и винена наслойка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в индустриални боклуци, които не може да бъдат употребявани в производството на храни. Биогоривата от отработено олио се смятат за горива от първични материали вид “Б ”. Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, само че с измененията се вкарва условието и за потребление на горива от първични материали вид “А ”.

Изискванията за биогоривата са напълно европейски, разяснява, Светослав Бенчев, основен правист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за силата от възобновими източници са направени, с цел да осъществим инструкция на Европейски Съюз, която е призната преди няколко години. Тази инструкция сега към този момент се преработва, добави той.

Напълно допустимо да се ограничи още производството на биогорива от остаряло потомство, което значи повече биогорива от ново потомство и надлежно по-високи цени, сподели Светослав Бенчев. Целта на измененията е при производството на биогорива да не бъдат употребявани първични материали, които може да се употребяват в хранителната промишленост.

Не е ясно къде ще бъдат създавани биогоривата от ново потомство, които ще би трябвало да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от първични материали от вид “А ”, който ще би трябвало да бъде добавян към бензина, няма сигурно, изясни Светослав Бенчев. За новия биодизел в България има една пробна апаратура, която дотогава би трябвало да е подготвена, само че дали ще бъде не мога да кажа, добави той.

Но производството сигурно е доста по-скъпо в сравнение с естествените биогорива, съобщи Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се вършат да вземем за пример от рапица. Сега за гориво от ново потомство се приема и създаденото от отработено олио. За тези горива има суровина. Докато за горивата от първични материали вид “А ”, каквито условия ще бъдат въведени, суровината липсва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР