Нов тест показва имунитета срещу Covid-19. Той вече се прави

...
Нов тест показва имунитета срещу Covid-19. Той вече се прави
Коментари Харесай

Нов тест - имали ли сме К-19

Нов тест демонстрира имунитета против Covid-19. Той към този момент се прави в Клиничната лаборатория на столичната болница „ Св. Иван Рилски “ и дава информация за количеството антитела в кръвта. Резултатите демонстрират сензитивна разлика в стойностите сред тези, които са преболедували ковид леко и тези, които са получили затруднения.

" Тестът е количествен и е подходящ за премерване на имунитета преди и след слагането на ваксина.

За разлика от всички проби, които бяха налични до момента, измерва количеството на обезвреждащите антитела, които са главният щит на организма против вируса ", сподели в " Хоризонт до обед " доктор Ирена Иванова, шеф на Клинична лаборатория в Университетска болница „ Св. Иван Рилски “.

Това е количествен способ, който мери антитела от клас G, в това число вирус обезвреждащи антитела.Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни нападна. Методът е разработка на американски производител.

В „ Св. Иван Рилски “ и все още има тест, с който се мери съществуването на антитела IgG, ориентирани срещу  нуклеокапсидния протеин от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса, или не е. Докато новият способ е с нараснала сензитивност към шиповидния протеин, който се намира на повърхността на вируса. 

„ Шиповидният протеин притегли вниманието на учените, тъй като има основно значение за навлизане на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща с Covid-19 имунната ни система стартира производството на антитела,  като главно те са ориентирани към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат обезвреждащ резултат.

 Неутрализиращи антитела се образуват главно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. против тази част от вируса, която е виновна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкоз по-защитен е човек “, изясни още  доктор Ирена Иванова.

Ваксини, базирани на RBD, каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща интензивност.

Цената на теста е 30 лева, а резултатите излизат в границите на деня.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР