Нов случай на агресия в Шесто мъжко отделение на Държавна

...
Нов случай на агресия в Шесто мъжко отделение на Държавна
Коментари Харесай

Агресивен пациент изрита медицинска сестра в държавната психиатрична болница в Раднево

Нов случай на експанзия в Шесто мъжко поделение на Държавна психиатрична болница в България „ Д-р Георги Кисьов ” в Раднево съобщава началникът в оставка доктор Иван Добринов пред Българска телеграфна агенция.

Той описа, че по време на промяна една от медицинските сестри е нападната от буйстващ млад пациент.

„ Вчера след обяд карат нов пациент, който е за първи път и е чужд в отделението. Той е с неуравновесеност, само че не е конкретизирано дали тя е подбудена от банкет на опиати или нещо друго. Докато дежурната лекарка му мери кръвното е бил закрепен, само че е съумял да си освободи краката и до момента в който лекарката е с тил, се опитал да я удари с колене. Дежурната сестра е извикала на лекарката да се пази, това ядосва пациента и е изритал сестрата с крайници в гърдите и в челюстта “, описа доктор Добринов. Пострадалата не е тежко засегната, само че е доста уплашена, добави той. 

Припомняме, че работещите в отделението през вчерашния ден излязоха на митинг с искане за назначение на защита в отделението. Причината е чести случаи на експанзия от страна на пациенти към работещите. “Рисковете и за личния състав, и за другите пациенти е доста огромен - с изключение на експанзия може да се стигне и до съдбовен излаз. При нас на лекуване има престъпно проявени лица, които са здрави физически и няма кой да се пребори с тях. Искаме защита, която да респектира и да оказва помощ при възможна потребност “, настояха протестиращите.

 „ Има отправено искане към Министерство на здравеопазването с уточнение на казуса. Имам подпомагане и поддръжка от Регионалната здравна ревизия в Стара Загора, тъй като те са доста добре осведомени с болничното заведение “, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Владимир Трънов. От думите му стана ясно, че той поддържа настояването за назначение на защита. „ Не единствено в Шесто мъжко поделение, болничното заведение разполага с осем отделения, в шест от които постъпват пациенти с тежка патология, хора с девиантно държание, с нападателни прояви, проявяващи автоагресия и деструктивни прояви. Понеже те зачестяват през последните години, това допуска да бъдат взети ограничения “, уточни медикът.

 В края на юни т.г. началникът на Шесто мъжко поделение доктор Иван Добринов подаде оставка в символ на митинг и гледище за назначение на защита. Причината беше следващ случай на случай с пациент, който е докаран от полицията за лекуване и е нападнал личния състав на отделението. Работещите са претърпели оскърбление с директна опасност за техния живот и живота на останалите пациенти, както и доста обиди. Потърсен от Българска телеграфна агенция доктор Добринов удостовери желанието си да напусне болничното заведение, в случай че не настояванията не бъдат почетени. В момента тече тримесечното му предупреждение за овакантяване на работа.

В Шесто мъжко поделение се лекуват над 50 мъже със взаимозависимост. „ Капацитетът на отделението е 60 души като е постоянно съвсем цялостен. Имали сме интервали, когато сме надхвърляли и опциите си. В момента единствено Шесто мъжко поделение лекува мъже със взаимозависимост, а такова поделение за дами със взаимозависимост няма. Има единствено един профил във Второ женско поделение, само че те се лекуват дружно с психологично заболели пациенти “, сподели още лекарят. 

В психиатричната болница в Раднево има пет мъжки и три женски отделения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР