Нов скандал се разгоря около паметника на съветския окупатор, издигнат

...
Нов скандал се разгоря около паметника на съветския окупатор, издигнат
Коментари Харесай

Русия иска от България безвъзмездно Паметника на съветската армия и земята под него

Нов скандал се разгоря към паметника на руския окупатор, повдигнат по времето на комунизма в центъра на София. В началото на годината с публична нота на до България е поискано в столицата, както и под него да бъде трансферирана безплатно на съветската страна.

Освен това братушките показват подготвеност да поемат ремонта и стопанисването на мемориала на окупатора. Това излиза наяве от публична преписка от началото на април месец сред регионалния шеф на София град Николай Пехливанов до разнообразни институции в страната, имащи отношение към тематиката.
свързани новини42260на 01.10.202125920на 27.09.2021
По това време дипломат на Кремъл у нас към този момент е Елеонора Митрофанова, отбелязва " Фактор ".

В умозаключение на писмото си Пехливанов, който беше назначен на значимия пост като представител на путинистката партия “Атака “, показва свое мнение по въпроса, че това е “в интерес на Българската страна и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на рационално държавническо решение “.

До разбулването на тази загадка преписка се стигна, откакто предходната седмица кметът на регион “Средец “ Трайчо Трайков разгласи, че актуалният регионален шеф, назначен от служебното държавно управление на Румен Радев, е изискал от Министерски съвет отпущането на 390 хиляди лева за ремонт на противоречивия монумент.
свързани новини27417на 26.09.2021
Бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов са поискали по Закона за достъп до информация цялата скандална кореспонденция за ориста на паметника. Сред нея е и документът, от който излиза наяве, че Руската страна безочливо и безогледно е желала безплатно да стане притежател на скандалния паметник.

Намеренията им бяха крити месеци наред от обществото, както и опитът паметникът да бъде ремонтиран с държавни пари.

За българите тематиката са ориста на този монумент е извънредно взривоопасна, тъй като към този момент 30 години се води борба за неговото унищожаване от Княжевската градина и преместването му в двора на Музея за тоталитарно изкуство. Мемориалът е повдигнат във прослава на Червената войска, окупирала България през септември 1944 година и потопила в кръв и гнет страната в продължение на 45 години. Под него няма кости на починали войни. Монументът освен разделя българското общество, само че е и тъмен знак на руското иго.
свързани новини62997на 24.04.2020




Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР