Нов шрифт е създаден на основата на почерка на Левски.

...
Нов шрифт е създаден на основата на почерка на Левски.
Коментари Харесай

Възстановяват почерка на Левски

Нов шрифт е основан на основата на почерка на Левски. Проектът е на Националната картова и платежна скица, а концепцията е да се възродят и запазят спомените за българските историческите корени, пречупени през модерното софтуерно мислене.

Те имат вяра, че дигитализацията на почерка на Апостола ще способства за възраждането на българската книжовност в нашето съвремие.

" Както артистът се въодушевява от облика на героя, който показва пред публиката, по този начин и типографът, решил да възпроизведе почерка на историческа персона, безусловно усеща диханието на индивида, по чиито стъпки върви. Това е комплицирана креативна симбиоза, а не механично преместване на графични форми от фотоизображение към дигитален графичен формат ", разяснява Стефан Пеев - лингвист, издател и основател на шрифтове.

Специално за Левски би трябвало да се подчертае, че има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който показва отдаденост, системност и неизменност, счита специалистът.

" Шрифтът, основан на почерка на Васил Левски, е значим културен факт за актуалното ни общество. Почеркът на Левски можем да опишем общо като хубав, чист и съразмерен. Формите на буквите и подреждането им на редовете са типични за стиловете почерци през втората половина на 19-ти век.

Но почеркът на Левски има мощен и овладян темперамент с доста забавна и богата вътрешна динамичност, излизаща отвън общоприетия писалищен калиграфия. "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР