Нов сериал на Amazon, фокусиран върху връзката на Леонардо да

...
Нов сериал на Amazon, фокусиран върху връзката на Леонардо да
Коментари Харесай

Донжуанът Леонардо и кахърите на Amazon

Нов сериал на Amazon, фокусиран върху връзката на Леонардо да Винчи с музата и хипотетична държанка Катерина да Кремона, не почива на съвсем никакви исторически доказателства, написа Джонатан Джоунс в „ Гардиън “. Жената в живота на великия художник най-накрая получава дължимото, твърди новият трагичен сериал на Amazon Prime „ Леонардо “, който издърпва Катерина да Кремона от сенките на историята. Обявена за негова „ муза “ и изиграна от Матилда де Анджелис от „ Отмяната “, тази забравена жена от Ренесанса се появява на рекламните фрагменти, задълбочена в съкровен разговор с Айдън Търнър, който е в ролята на Леонардо.  

Може би сте чували клюки, че великият ренесансов човек е бил гей. Това не е цялата история, споделя сценаристът на шоуто Стив Томпсън. „ Той е имал доста значими връзки с мъже — споделя Томпсън пред „ Варайъти “ — само че може би най-значимата връзка в живота му е била с жена, и ние описваме за това “. 

По принцип, щом не става дума за документален артикул, художествените обстоятелства не са длъжни да се преценяват с историческите. Създателите на „ Леонардо “ обаче претендират за меродавност на „ задъханите срещи “ сред Де Анджелис и Търнър пред камерата.

Но

 

Катерина е небивалица, артикул на въображението на романтици от XIX век,

 

в който по някакви доста неубедителни аргументи е повярвал и един актуален биограф - Чарлс Никъл, подчертава Джоунс.

Ако основателите на Леонардо са търсели мощен женски облик, те са имали разполагаем задоволително исторически благоприятни условия. Очевидно художникът се разбирал добре със Сесилия Галерани, държанка на владетеля на Милано, която той изобразява с доста фалически хермелин - може би с цел да символизира нейната власт над мъжете. Бил е другар и с Изабела д’Есте, владетелка на Мантуа и познавач на изкуството. Най-завладяваща е била срещата му с жена на име Лиза, брачна половинка на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо. Говори се, че Да Винчи е карал музиканти да свирят и я забавлявал с смешки, до момента в който му театралничи за картината, известна като „ Мона Лиза “. Но макар че тайната на нейната усмивка остава мистерия, не съществуват солидни доказателства, че художникът някога е имал сантиментална връзка с жена - нито полова, нито платонична.

За разлика от това репутацията му на мъж, обичащ мъже, в никакъв случай не е била загадка. Книгата на Джорджо Вазари „ Животът на художниците “, оповестена за пръв път през 1550 година, споделя, че Да Винчи е бил мощно пристрастен по своя възпитаник и по-късно асистент Салаи, „ който беше най-красив в великолепие, хубост и прелестни къдрици, които доставяха огромна приятност на Леонардо “. В началото на XX век даже са открити документи, показващи, че

 

Леонардо е бил упрекнат в „ содомия “

 

пред флорентинските магистрати през 1476 година.

Съществуват доста доказателства, че мъжете, които вършат секс между тях, са били нещо всекидневно в художническите ателиета на ренесансова Флоренция. Обвинението в содомия против Леонардо е отправено от т.нар.  " Служба за нощта " - неповторим отдел за битка с прегрешението, създаден през 1432 година, с цел да се опълчи на това, което се възприема като характерен флорентински недостатък. 

Запазената документи на „ Службата за нощта “, оценена ослепително от оксфордския историк Майкъл Рок в книгата му „ Забранените другарства. Хомосексуалност и мъжка просвета във Флоренция “, сочи, че по времето на Леонардо „ по-голямата част от локалните мъже най-малко един път в живота си са били публично упреквани в присъединяване в хомосексуални връзки “.

Що се отнася до Леонардо, той живеел сред добре изглеждащи помощници и възпитаници, които обличал в първокласни облекла, в това число розови и лилави чорапогащи, и рисувал необикновено чувствени мъжки голи тела. Но на някои това наподобява като липса в живота му. Така че връзката му с жена от Кремона е измислена през сантименталната ера. Италиански създател твърди, че е виждал в бележниците на Леонардо да Винчи споменаването на негова любовница, наречена La Cremona. Пасажът обаче не е в нито една от оживелите тетрадки на художника. 

Джонатан Джоунс признава, че не може да разбере за какво някои по този начин

 

обезверено се стараят да измислят женска любовна история

 

в живота на Леонардо. Споменатият по-нагоре актуален биограф Чарлс Никъл, забелязал една-единствена дума „ Кремонезе “ в лист с имена в документите на Леонардо в Кралската сбирка, твърди, че тя би могла да значи Ла Кремона. И спекулира, че Леонардо, който е бил на 57 години по това време, би трябвало да е спал с нея. Защото не би могъл да рисува голи женски тела, без да е изпитал хетеросексуалната обич, упорства Никъл. Сякаш хомосексуалността на Леонардо е несъвместима с универсалността на неговото изкуство. Сякаш художниците мъже не могат да рисуват голи мъжки тела, в случай че не са имали хомосексуална връзка. Сега това схващане ще бъде заковано от стрийминг платформата " Амазон " в известната просвета.

Критикът съветва читателите си, когато и в случай че имат опция, да отидат в Националната изложба в Лондон и да погледнат картината „ Мадоната на скалите “ на Леонардо. „ Най-хипнотичната фигура в нея е ангел, чиято дълга къдрава коса подхожда на описанието на Салаи от Вазари и чието нежно неясно лице е вълшебен андрогинно. Този ангел е най-красивият и чудноват изящен откъс във Англия. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР