Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на

...
Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на
Коментари Харесай

Нов съдебен състав ще гледа делото за убийството на Нягол във варненския Гранд мол през 2015 г.

Нов правосъден състав на Варненския областен съд ще гледа на на следващия ден делото за убийството във варненския Гранд мол, осъществено преди 3 години. Делото беше върнато за ново разглеждане в края на януари т.г. Разпоредителното съвещание беше планувано за 7-и март, само че заради заболяване на един от юристите, делото беше отсрочено.

Убийството на Нягол П.

беше осъществено на 14 март 2015г. Според събраните доказателства той живеел във Варна в едно домакинство дружно с майка си, с брат си и брачната половинка му. Имал тежко пострадване на дясната ръка и психологично заболяване, което лекувал с лекарства. Независимо от това, той полагал грижи за болната си майка. През деня постоянно се разхождал към и в постройките на варненската Автогара и Гранд мол.

На 14 март 2015 година години подсъдимите по делото Ангел Н. (28г. от Кърджали) и Красимир Д. (26г. от Ямбол) от охранителната компания " Джи Ем секюрити " били известени по телефон от шеф промяната, че в региона, който ръководят има лице с тип на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от постройката. Охранителите отвели Нягол на първото подземно равнище в мола, пред залата за видеонаблюдение и му задали въпроси свързани с повода за визитата в постройката и положението в което се намирал. Питали го и дали е използвал алкохол.

Двамата подсъдими почнали да стават нападателни, да бутат и да дърпат мъжа, за да го откажат от бъдещи визити в мола. Започнали да насочат обидни думи към него и да му се подиграват. Имало мълчешком предписание измежду охранителите, лица с недобър външен тип или във очевидно нетрезво положение да бъдат " респектирани ", по-късно да бъдат извеждани отвън постройката.

Според обвиняването точно пред залата за видеонаблюдение

охранителите нанесли побой на жертвата.

През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал.

След побоя, записите на охранителните камери са записали потърпевшият да се движи олюлявайки се из комерсиалния център, очевидно объркан. Минути по-късно жена, работеща в един от магазините, подала сигнал за човек, паднал пред един от комерсиалните обекти. Пристигналият медицински екип единствено установил гибелта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на следствието, е отчела над 57 удара по тялото на убития.

На 19 юни 2017г. Варненският областен съд - Варна призна за отговорни тримата охранители и наложи 18 години. " отнемане от независимост " за Ангел Н., 16 години – за Красимир Д. и 15 години - за Цветан М.

Съдът оправда подсъдимите по обвиняването, че действието им е било осъществено в качеството им на длъжностни лица, както и че жертвата им е бил в безпомощно положение.

Присъдата беше обжалвана пред Апелативен съд – Варна през август м.г. както от подсъдимите, по този начин и от гражданския просител, частния обвинител и Окръжна прокуратура - Варна. В митинга си държавното обвиняване настояваше за

присъда, която да е в размер на 20 година

отнемане от независимост, с цел да е покрай оптималния размер, очакван от закона.

Подсъдимите желаеха нов развой пред първата правосъдна инстанция, където чакат по-ниски или оправдателни присъди. Както прокуратурата, по този начин и юристите на подсъдимите и на гражданския просител и частен обвинител не оспориха оправдателната част на присъдата на Окръжен съд – Варна.

С решението си от 24 април т.г. Варненският апелативен съд върна делото за ново разглеждане от различен състав на Окръжния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР