Нов онлайн индекс показва в реално време какво е замърсяването

...
Нов онлайн индекс показва в реално време какво е замърсяването
Коментари Харесай

Нов индекс показва замърсяването на въздуха в реално време в Европа, но няма данни за България

Нов онлайн показател демонстрира в действително време какво е замърсяването на въздуха в разнообразни точки на Европа, само че няма данни за България и още няколко страни. Той беше задействан и огласен през днешния ден от Европейската организация по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия.

Състоянието на въздуха е визуализирано върху интерактивна карта,чрез която всеки ползвател елементарно може да ревизира дали има, какъв брой е съществено и на какво се дължи замърсяването в избран град или район, да го съпостави с близки до него места, както и прилежащи или по-далечни европейски страни.

Състоянието на въздуха, отраязено на картата, се базира на измервания от над 2 000 станции за мониторинг на качеството на въздуха в цяла Европа.

Индексът показваща обстановката на локално нив, учредена на пет съществени замърсители, които вредят на здравето на хората и околната среда: прахуляк (PM2.5 и PM10), партерен озон (О3), азот (NO2) и серен диоксид (SO2).

Потребителите могат да усилят или да потърсят всеки град или район в Европа, с цел да ревизират общото качество на въздуха и измерванията на главен замърсител. Индексът демонстрира обща оценка за всяка мониторингова станция, маркирана с цветна точка на картата, съответстваща на най-лошия рейтинг за който и да е от петте замърсители.

Индексът е съпроводен с нови осведомителни карти за страните, които дават обновена информация за качеството на въздуха за държавите-членки на Европейския съюз.

За България обаче няма данни и на картата към момента не може да се ревизира и съпоставя какво е положението на въздуха. Причината е, че страната ни е измежду страните, които към момента не дават настоящи измервания на замърсяването, обясниха пред " Дневник " от организацията в сряда.

Индексът се базира на настоящото качество на въздуха, докладвано от държавите-членки на Европейскяи съюз. Страните ги подават към Европейската организация по околна среда.

" Не всички страни оповестяват тази информация на организацията, само че всички те се стремят да създадат това в бъдеще. Агенцията предлага подпомагане на страните с цел да дават тези данни, " пишат в отговора си от пресцентъра на ЕАОС, които дават същите тези данни и разбори на Европейската комисия. Следните държави-членки не регистрират данни: България, Кипър, Естония, Гърция, Исландия, Италия, Румъния и Турция.

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето на хората и за околната среда в Европа и новият показател за качеството на въздуха ще даде на европейските жители метод да са осведомени за излагането си на рискови равнища замърсяване както на локално ниво, по този начин и в целия Европейски Съюз.

Европейската комисия сега хазаин на среща на високо ниво, отдадена на качеството на въздуха в Европа, което се организира в Париж. В събитието взе участие като представител и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (78)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР