Нов обрат в сагата около скандалната забрана за плащане на

...
Нов обрат в сагата около скандалната забрана за плащане на
Коментари Харесай

Борисов обещал на Нинова да помисли за отмяна на лекарствения мораториум

Нов поврат в сагата към скандалната възбрана за заплащане на нови медикаменти от НЗОК: водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла депутатите за трети път да гледат бюджета на здравната каса и да анулират мораториума, който стана мотив за пациентски митинги и президентско несъгласие. По думите на Нинова Борисов й е заречен да намерения, а заместникът му Цветан Цветанов - да събере парламентарната група на ГЕРБ.

" Останах с усещане, че са склонни да прегледат нашето предложение ", разяснява Нинова във вторник.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която на последния конгрес на ГЕРБ влезе в Изпълнителната комисия на партията на мястото на Цецка Цачева, отхвърли всевъзможен коментар по отношение на вероятно преразглеждане на мораториума.

В края на предходната седмица, откакто президентското несъгласие на лекарствения мораториум беше преодоляно от болшинството на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", а Румен Радев разгласи това за " брутално и цинично ", Бойко Борисов даде поръчка за преразглеждане на възбраната да се заплащат новаторски лечения от НЗОК през идната година. " Не желая да си играят със страховете на хората ", разяснява той по адрес на опозицията. Впоследствие здравният министър Кирил Ананиев стартира концепцията за основаването на специфични комисии към здравното министерство, които да отпускат скъпите лечения за всеки съответен пациент, който не се повлиява от към този момент наличните лекарства. Предложението му обаче срещна отпор от пациенти и специалисти, защото реализирането му изисква основаването на комплицирана организация и заделянето на специфичен бюджет от здравното министерство, с което на процедура се обезсмисля концепцията на мораториума – да бъдат спестени пари.

Сега на дневен ред още веднъж е опцията за отпадане на мораториума, като Нинова е предложила вид на Борисов по какъв начин да стане това.

" Разговарях с господин Борисов като му споделих, че единственият законен метод да излезем от тази обстановка е да създадем незабавно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 година Да, ще бъде казус, току–що е оповестен. Това е единственият метод онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени ", разяснява Нинова.

Според нея това би трябвало да се случи до края на годината.

" Декларирам от името на парламентарната група на Българска социалистическа партия, че сме подготвени на изключителни съвещания, на нощни съвещания, само че да създадем актуализация на бюджета. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като държавното управление твърди, че има пари, явно не са проблем числата в бюджета ", съобщи Нинова.

Тя уточни, че подобен сюжет към този момент е разиграван през 2010 година от Евгени Желев и през 2012 година от Ваньо Шарков и такива оферти за актуализация са гледани.

Българска социалистическа партия са подготвени и до 17 часа във вторник ще внесат предлагането си в Народното събрание за отпадане на параграф 6 от бюджета, с който се вкарва лекарственият мораториум.

Той визира 32 новаторски медикамента, които се чака да образуват към 40 млн. лв. спомагателен разход в бюджета на НЗОК следващата година. Според здравното министерство 28 от тези нови лечения към този момент имат съвременни други възможности, които се поемат от касата и едвам четири нямат. Потенциално от тези 32 медикамента биха се употребили към 8000 души следващата година, в случай че наличните лечения при тях не работят.

Ако мораториумът падне, НЗОК ще би трябвало да разчита за покриването на новаторските лечения на и без друго изтънелия си запас от 114 млн. лв., който за първа година е 3% от бюджета й при 10% до момента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР