Нов живот има шанс да получи единствената по рода си

...
Нов живот има шанс да получи единствената по рода си
Коментари Харесай

Къщата без пирони. Дават й нов живот

Нов живот има късмет да получи единствената по рода си у нас Къща без пирони. Тя към този момент е с нова фасада. Намира се в Дряново и пази историята на Дряновския край, съобщи bTV.

Лафчиевата къща, постоянно е наричана „ Къщата без пироните “ или „ Дървената къща “, е построена без нито един гвоздей и без нито една железна скоба. Построена е през 1840 година и е монумент на културата от 1971 година
-->
Къщата е двойна – под един покрив са събрани две идентични по систематизиране, долепени една до друга къщи. Тя е триетажна – приземие с дюкян и полувкопана изба, етаж на равнището на двора и горен етаж. Приземието е построено от каменна зидария със сантрачи. Двата дюкяна към улицата се затварят с дървени капаци-хармоники.

Средствата, нужни за реставрацията на къщата, е малко над 208 000 лева След привършване на ремонтните действия се планува да се кандидатства по план за нова експозиция.

И по време на реставрацията няма да бъде употребен нито един гвоздей, изясняват хората, заели се със спасяването на паметника на културата. А по какъв начин се строи без пирони? През 1840 година такава е била „ архитектурната мода ” – дипли и дюбели вършат връзката сред дървените елементи.

Уникалната къща е издигната през 1840 година от дряновския занаятчия Колю Гайдарджията. Половината от двойния дом е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви.

И Лафчиеви, и Переви са били богати търговски фамилии. Станю Лафчиев е индивидът, който обезпечава ферман за изграждане на църквата „ Св. Троица “, която се намира единствено на 40-ина метра от къщата и е на същата възраст.

Стефан Лафчиев е приключил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е депутат, секретар на Министерството на националното просвещение по времето на Иван Вазов, също по този начин е създател на Българския червен кръст и ръководител на езико-математическото сдружение.

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него изискуем първите цветни картички, които демонстрират Дряновския манастир. Става депутат, взе участие в разнообразни банки. Днес Къщата без пирони е неповторим архитектурен комплекс и народен монумент на културата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР