Нов храм в столичния квартал Лозенец освети българският патриарх Неофит

...
Нов храм в столичния квартал Лозенец освети българският патриарх Неофит
Коментари Харесай

Патриарх Неофит освети нов храм в столичния квартал Лозенец

Нов храм в столичния квартал " Лозенец " освети българският патриарх Неофит на рождения си ден. В олтара на църквата ще бъде подложен и каменният кръст, повдигнат от софиянци през 1878 година в чест на Освобождението, който в миналото се е намирал на това място. Новият храм в София е отдаден на Светия и Живототворящ кръст Господен.


Навръх своя 72-ри рожден ден Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави първата света литургия в новия софийски храм „ Въздвижение на Светия кръст Господен “ и пожела.
Неофит - патриарх български: " Да има такива храмове като този, в който да се молим за богатството на нашия народ и на всеки един от нас. "
Интересна история крие местността " Кръста ", в която през днешния ден се издига новият божи храм. През далечната 1878 година точно на Спасовден софиянци издигнали кръст в памет на починалите освободителите там. Десетилетия по-късно емблематичният за местността кръст още веднъж е на своето място-в олтара на новопостроения храм.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: " Лозенчани събраха средства, построиха и това е голяма облага за региона. Тук към 20 000 души нямаха черква. "
Първият камбанен звън на храма се трансформира в празник за хората от квартала.

Димитрина Иванова-жител на квартал " Лозенец ": " Аз съм родена тук, моите прародители са родени и живели тук и всички живи се радваме, че най-сетне кръста си откри мястото. "

Десислава-жител на квартал " Лозенец ": " Пожелаваме си в България до момента в който съществува този свят да се строят храмове: храмове в душите, храмове и по святата българска земя. "
Освещаването на храма става близо две десетилетия след началото на строителството му през 1998г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР