Нов европейски орган - Европейски съвет за медийни услуги -

...
Нов европейски орган - Европейски съвет за медийни услуги -
Коментари Харесай

Нов европейски орган за медийната свобода в ЕС

Нов европейски орган - Европейски съвет за медийни услуги - ще следи за отбраната на медийната независимост в Европейския съюз. Създаването му е заложено в новия Европейски закон за свободата на медиите, който ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала на идващото съвещание на Европарламента при започване на октомври.

Предвижда се органът да бъде самостоятелен от Европейската комисия. Той ще издава мнения по отношение на използването на европейското медийно законодателство в страните от Европейски Съюз и ще взима решения, които засягат медийните пазари и концентрацията им.
-->
Новият европейски медиен закон планува възбрана на всички форми на намеси и напън върху медиите, в това число принуждаването на публицистите да разкриват източниците си. Ще бъде неразрешено подслушването и потреблението на шпионски програмен продукт против тях, с изключение на в случаи на съществено закононарушение и след правосъдно решение.

Законопроектът планува гласност на медийната благосъстоятелност, а също по този начин и бистрота на държавната реклама и държавната финансова помощ за медиите. Предвижда се също по този начин държавите-членки да финансират публичните медии посредством многогодишни бюджети, с цел да се предотврати политическа интервенция и да се обезпечи предвидимост на финансирането.

Европейският закон за свободата на медиите цели по-голямо многообразие, независимост и публицистична самостоятелност на европейските медии, сподели на семинар на публицисти докладчикът по тематиката Сабине Верхейен (EНП, Германия). Според нея свободна на медиите е съществено застрашена в някои от държаните на Европейски Съюз, по тази причина новият закон цели отбраната на публицистите и опазването на медийната самостоятелност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР