Нов басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с

...
Нов басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с
Коментари Харесай

Делфинариумът във Варна стана дом на новородено тюленче

Нов басейн ще отвори благоприятни условия и за неповторимата терапия с делфини Мъничето към момента няма име, споделя треньорът Ивелина Жекова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
„ Делфинариум Варна “ се трансформира в дом на новородено тюленче. Раждането на мъничето е събитие, както за посетителите, по този начин и за грижещите се за животните, тъй като от години не се е случвало. Бебето е крепко, само че към момента си няма име. Майката Бианка и бащата Лео са извънредно щастливи и се радват на новороденото. Засега посетителите на Делфинариума няма да могат да видят дребното тюленче, с цел да не бъде уплашено. Двамата с майката са отделени в независимо помещение, а чиновниците поставят най-хубавите грижи за тях, показват от Делфинариума. Тюлените не вземат участие в представления, тъй като това е неразрешено със закон. Те могат единствено да бъдат показвани на посетителите. Бианка и Лео живеят във Варна от повече от 5 години.

По мотив новороденото тюленче беседваме с Ивелина Жекова – треньор и дълготраен чиновник в „ Делфинариум Варна ”. Повече от три десетилетия Ивелина Жекова тренира делфините и се грижи за тюлените във Варненския делфинариум. Животът й всеки ден минава сред  прелестните бозайници, а характерното другарство с тях я прави щастлива.

 

- Г-жо Жекова, разкажете ни първо по кое време се появи на бял свят тюленчето и какво е неговото положение?

- Тюленчето се роди на 22 юни през нощта, получих позвъняване незабавно от сътрудниците, които бяха в Делфинариума и не мога да ви опиша вълнението, което изпитах в този миг! Малкото е доста витално, пламенно и от време на време много палаво. Бианка /майка му/ е неразделно до него и се грижи за него от самото начало.

- Къде живеят сега Лео, Бианка и дребното тюленче?

- Към този миг сме разделили Лео /бащата/ от Бианка и дребното, с цел да може да ги предпазим. Не се позволяват и визити на външни лица, тъй като придвижванията могат да стресират майката и дребното тюленче.

- Разкажете ни повече за тюлените, за техния генезис.

- Нашите тюлени са от рода Патагонски морски лъв, познати още като ушати тюлени. Разпространени са по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океан. Размерът и тежестта им може да варира доста. Възрастните мъжки могат да порастват над 2,70 м. и да доближават тегло до 350 кг.. Възрастните женски нарастват до 2 м. и тежат към 150 кг. И двата ни тюлена са европейци по рождение: Лео е от Холандия, а Бианка - от Дания.

- Вярно ли е, че след смяната на закона, тюлените не могат да вземат участие в стратегиите на „ Делфинариум Варна ”?

- Да, правилно е. Но желая да отбележа, че макар компликациите, подбудени от смяната на този закон, засягаш тюлените, те се отглеждат с доста обич и внимание от всички треньори и чиновници на Делфинариум Варна.

- Преди 3 години в Делфинариум Варна се роди и делфинче. Бихте ли ни разказали по какъв начин се усещат делфините сега?

- Винаги съм казвала, че делфините са доста умни същества, които усещат позитивните и чистите сърца. Те са едни неповторими същества, най-прекрасните създания в природата, интелигентни, безпределно положителни, обожават контакта си с индивида, изключително с децата, зареждат с невероятна сила и страст. Всички 5 делфина, за които е грижим са в чудесно здраве, извънредно жизнерадостни и постоянно подготвени и за пакости. /смее се/

- Наскоро публично обявихте своите проекти за разширение и модернизиране на „ Делфинариум Варна ”, можете ли да ни разкажете повече за тази самодейност?

- Точно по този начин. Разработихме автентичен капиталов проект за бъдещо разширение на виталното пространство на делфините и тюлените. Проектът за разширението на „ Делфинариум Варна ” е утвърден, заплатен и координиран. Закупен е и спомагателен имот, за основаване на оптимален комфорт на нашите любимци и на техните фенове. Тюлените Лео и Бианка, които раздават целувки, също ще получат уголемение на своя дом по новия план. Проектът ще се осъществя върху личен имот, директно до актуалната постройка, като е планувано да се резервира образът на Морската градина.

- Какви нови уреди се възнамерява да бъдат построени в тази нова част на Делфинариума?

- Предвиждаме час по-скоро построяването на нов многофункционален басейн. За да бъдат актуализирани басейнът и залата, делфините би трябвало да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, не може да се извърши огромен ремонт. За това би трябвало да бъдат приютени в различен басейн с естествена морска вода, чието създаване следва извън. Освен всички наложителни условия за естествен живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори благоприятни условия и за неповторимата терапия с делфини. Според международната процедура контактът с тях работи извънредно позитивно на някои болести на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и други

- Все още, обаче, няма информация на какъв стадий е този план. Имате ли повече изясненост по този въпрос?

- За огромно наше удивление към този момент повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или противоположна връзка по напредване на плана за сливане на парцелите и реализиране на новото съвременно оборудване. Както ви загатнах и в предходния въпрос,  планът за разширението на Делфинариум Варна е утвърден, заплатен и координиран. Забавянето е повече от година и половина, като Община Варна нито отхвърля, нито дава позволение за продължение на процедурата.

- Нека да приключим с един по-различен въпрос. За какво мечтае Ивелина Жекова като треньор в единствения по рода си в България – Делфинариум?

- Като дълготраен чиновник в Делфинариум Варна, моя фантазия и освен моя, несъмнено, а и на всички сътрудници, с които се грижим за тюлените и делфините е основаването на нов и актуален дом за Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо, Флипър, Лео, Бианка и несъмнено дребното тюленче, съгласуван с всички условия на интернационалните асоциации. Споменавам ги поименно, тъй като те са като наши деца, а всеки родител би желал неговите деца да живеят в удобна и уютна конюнктура.

„ Делфинариум Варна ” е само по рода си в България атракционно оборудване. Той е открит на 11 август 1984 година и е един от знаците на морската ни столица. Разположен измежду зеленината на варненската Морска градина, той е една от най-привлекателните туристически спирки за всички гости на Черноморието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР