Нов автор провокира вниманието на родния читател. Това е Йова

...
Нов автор провокира вниманието на родния читател. Това е Йова
Коментари Харесай

Потомката на Йордан Йовков пише от Кейптаун

Нов създател предизвика вниманието на родния четец. Това е Йова Станкова, чиято първа книга " Галерия от светове " към този момент е на книжния ни пазар. Романът е писан по време на престоя й в Кейптаун, Южна Африка и е демонстрация на женското разбиране на света.

Книгата провокира интерес още с корицата си, илюстрирана с картина на един от най-известните ни художници - проф. Христо Стайков.

" Първоначално концепцията ми беше да съчетая изкуството и свободата на създателя, като мечтано от мен място и въображаемо да се пренеса в този свят. Галерията се оказа това бездънно място на капацитет и в същото време затворено като пространство, и даже изолирано от останалия свят ", споделя за начинанието си младата писателка Йова Станкова.

При формалното показване на книгата проф. Цветана Хубенова квалифицира " Галерия от светове " като пост-пост съвременен разказ, който обаче излиза от рамката на понятието и дава началото на различен тип течение в актуалната литературата в България.

Самата авторка анонсира в резюмето, че творбата й е написано от жена за жена. Подчертава, че като жена написа безредно и прочувствено пробвайки се да съобщи сензитивност на героините, тъй че освен дамите да съпреживеят страстта на героинята.

" Дори е целесъобразно четиво за господата, защото представям един аспект на женското мислене и същина, който никоя дама не би си признала даже пред приятелките, а още по-малко пред представителите на мъжкия пол ", коментира Станкова.

Ежедневните разсъждения не участват в романа, героините са по-скоро изолирани и освободени от отговорности. Това основава една друга среда, в която се развива тъкмо това задълбочено взиране във вътрешността в индивида, което е повлияно напълно от женската същина на безкрайна деликатност и духовна хубост.

 Снимка 305946

Мъжът, четец ще е изправен пред до в този момент рядко разкривано пространство и аспект на женското мислене, твърди писателката. А любовта към писането може би не е инцидентна за Йова Станкова. Тя е потомка от рода на Йордан Йовков, като нейната прабаба е негова племенница.

" От разказите на баба ми Йова знам, че в техният жанр, по майчина линия се среща много постоянно името Йордан, Йовко и Йова. Аз също съм кръстена на баба ми Йова. Нейната майка, т.е. моята прабаба се е казвала Пена и от баба ми знам, че са наричали Йордан Йовков вуйчо ", споделя спомените си младата авторка. -

Сега, когато съм в България, ми следва да проучвам по-задълбочено рода, с цел да знам точната потомствена връзка с жанр, който води началото си от Жеравна. Въпреки това се веселя, че съм израснала като дете през летата в Добруджанския край и творчеството на Йордан Йовков ми е било доста близко ".

Животът на Йова от ранна детска възраст протича в Ангола, Африка, където посещава съветско учебно заведение, по времето на гражданската война в страната. В тези години татко й е дипломат в Ангола.

По-късно фамилията й се прибира в България, а през 2001 година Йова приключва езиковата гимназия 125 СОУ " Професор Боян Пенев ", с преподаване на френски език.

Същата година отпътува за Мюнхен, където няколко години по-късно се дипломира в " Лудвиг Максимилиан Университет " по специалностите: " Наука за религията ", " Политология " и " Руски език ".

След дипломирането си отпътува за Кейптаун, Южна Африка, където се отдава напълно на писането на дебютния си разказ.

 Снимка 305944

сн.: пиар
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР