* Нотариусите ще проверяват досието в НАП на продавачите, ако

...
* Нотариусите ще проверяват досието в НАП на продавачите, ако
Коментари Харесай

Абсурди: Паркираш неправилно, не можеш да продадеш имота и колата

* Нотариусите ще ревизират досието в Национална агенция за приходите на продавачите, в случай че има отговорности - не изповядват договорката

* Гражданинът може да не знае, че е бил санкциониран или да е обжалвал, възразява омбудсманът
-->
Какво е общото сред неправилното паркиране и решението да продадеш жилището или колата? Това е наложената санкция от КАТ. Ако не си я платил, нямаш право да продаваш собствеността си. Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пуснати от Министерството на финансите за публично разискване, разбуниха духовете и провокираха остро несъгласие от страна на омбудсмана Диана Ковачева. Тя е безапелационна, че в случай че бъде признато препоръчаното изменение в закона, това ще докара до непропорционално ограничение на правата на жителите като страни по покупко-продажби за прекачване на парцели или МПС за сметка на улеснението на събираемостта на санкциите. Ще бъде ли задоволително възражението на публичния бранител, с цел да се спрат промените, които ще вгорчат живота на жителите, ще усилят работата на нотариусите, само че пък може да вкарат някой лев в допълнение в хазната?

Какво плануват измененията

Апартаменти и коли да не могат да бъдат продавани, в случай че притежателят има някакви отговорности към държавната хазна, в това число неплатени санкции на КАТ. Да създадат инспекция дали е " чист " индивидът, който желае да направи договорка за личното си имущество, ще бъдат натоварени нотариусите. Те ще би трябвало да удостоверят по електронен път в Национална агенция за приходите за съществуване или липса на подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Те ще би трябвало да влязат в досието, което всеки поданик има в осведомителната система на приходната организация. Продажбата на парцела или колата, както и учредяването на ипотека, ще става след заплащане на отговорностите. Нотариусите ще ревизират за съществуването на всички типове отговорности на продавача, а освен дължими налози, мита и наложителни осигурителни вноски, както е сега. Така продажба на парцел или автомобил няма да може да се реализира даже притежателят да има санкции към КАТ, които са предадени за събиране от Национална агенция за приходите.

В момента жилища и коли не могат да бъдат продавани единствено в случай че притежателят има просрочени отговорности за налози, мита и осигурителни вноски. Недвижими парцели не могат да бъдат включвани в капитала на търговски сдружения и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, в случай че притежателят има просрочени данъци към държавната хазна. Но неналичието на данъчни отговорности се удостоверява единствено с подписването на декларация пред нотариуса. При продажба на автомобил нотариусът ревизира единствено в осведомителната система на Министерството на финансите дали притежателят има някакви отговорности за налога за автомобила, налог здания и такса боклук. само че постоянно се случва при покупко-продажби с парцели и коли продавачът да подпише декларация с погрешно наличие, че няма отговорности към бюджета, излиза наяве от претекстовете на Министерството на финансите.

В тези случаи обществените реализатори към Национална агенция за приходите уведомяват Прокуратурата за подозрение за осъществено закононарушение. Но глобата, планувана в Наказателния кодекс, постоянно не подхожда на ощетяването на страната. В избрани случаи чиновниците на Национална агенция за приходите завеждат искове в съда за оповестяване на продажбата на парцела или автомобила за недействителна. Но процесът е трудоемък и нерядко до привършване на делото с влезнало в действие решение, част от отговорностите се погасяват по отминалост.

Законът дава опция при договорка с парцел или автомобил, в случай че продавачът има отговорности за налози или осигуровки, купувачът да ги заплати, само че да ги приспадне от цената, за която са се договорили, написа " Труд ". Но с цел да вземе цялата цена от договорката, постоянно продавачът лъже и подписва декларация, че няма задължения.

Проверка на инцидентен принцип от НАП-София е посочила, че вследствие на тези нарушавания единствено за два месеца вредата за държавния бюджет е в размер на 6,4 млн. лева Ако при инспекцията в данните на Национална агенция за приходите нотариусът откри, че продавачът има отговорности, в самия контракт за договорката може да бъде записано, че купувачът превежда част от цената в държавната хазна и по този начин заплаща борчовете на продавача, а единствено останалата сума превежда на остарелия притежател.

Становището на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до финансовия министър Росица Велкова по отношение на оповестения за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В него проф. Ковачева обръща съответно внимание на препоръчаното изменение на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, съгласно който покупко-продажбите за недвижими парцели и коли няма да бъдат изповядани, в случай че притежателят има отговорности към държавната, в това число и за неплатени санкции.

Омбудсманът е безапелационна, че това ще докара до непропорционално ограничение на правата на жителите като страни по покупко-продажби за прекачване на парцели или МПС за сметка на улеснението на събираемостта на санкциите.

„ Видно от претекстовете към законопроекта, изменението в горепосочената наредба се планува заради зачестилите случаи, в които при прекачване и основаване на вещни права върху недвижими парцели и прекачване на собствеността върху МПС, жителите съзнателно не заявяват отговорностите си при изповядване на договорката. Предлага се нотариусите да правят инспекция по електронен път в Национална агенция за приходите за определяне съществуването или неналичието на подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности на прехвърлителя/учредителя на вещни права и ако открият такива, да пристъпват към изповядване на договорката след тяхното възнаграждение или при категорично вменяване на задължението в нотариалния акт/договора за покупко-продажба купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет “, написа Диана Ковачева.

Тя добавя, че информацията обгръща всички, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности на лицата, а не както планува настоящата все още наредба - отговорности за налози, мита и наложителни осигурителни вноски. „ Освен че липсват причини за разширението на кръга на отговорностите, за които ще бъде сменено декларирането с осъществяване на инспекция от страна на нотариусите преди изповядване на договорка, самите отговорности не са тъкмо и съответно избрани. При по този начин препоръчаната редакция на наредбата тези обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, включват и санкции, без да се регистрира, че жителят може да не е схванал, че е бил санкциониран /каквито случаи постоянно се срещат/, да е платил, само че системата да не е отчела заплащането /има такива постъпили в институцията жалби/, за санкцията да е изтекла погасителната отминалост, да не е склонен с наложената санкция и да апелира и така нататък “, акцентира омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че това на процедура е насилствена административна мярка, тъй като даже и да не е склонен с наложената санкция, жителят би предпочел да заплати, с цел да може да подписа договорката, в сравнение с да чака да вземем за пример да завърши правосъдното произвеждане за обжалване на санкцията.В мнението си до финансовия министър проф. Ковачева акцентира, че събирането на обществените отговорности към страната, част от които са и наложените санкции, е обвързване на органите на изпълнителната власт, за което имат и планувани съответни пълномощия. Тя показва, че с предлаганото изменение и нотариусите на процедура получават избрани функционалности, присъщи на обществените реализатори, тъй като след инспекция за съществуване на отговорности ще реализират форма на насила за заплащане като не изповядват договорка или вменяват обвързване за заплащане в самия нотариален акт или контракт.

„ Както уточни и Конституционният съд в произнасянето си с решение по искане от институцията на омбудсмана (конст.д.№11/2020 г.), събитието, че страната не може да извърши задължението си по наложително събиране на наложените санкции, по никакъв метод не може да бъде съображение за  фактическо санкциониране на жителите “, написа публичният бранител. Допълва още, че до момента в който условието да са платени налози, мита и наложителни осигурителни вноски, с цел да се трансферира собствеността върху неподвижен парцел или МПС, е обяснимо, то разширението на отговорностите с смяната в наредбата и включването и на санкциите в тях е безпричинно и непропорционално на глобата - да не се изповяда договорката или да се вмени задължението за внасяне на съответната сума в бюджета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР