Носителите й са американските икономисти Уилям Норхаус и Пол РомерУилям

...
Носителите й са американските икономисти Уилям Норхаус и Пол РомерУилям
Коментари Харесай

Връчиха Нобелова награда за икономика за екологични иновации


Носителите й са американските икономисти Уилям Норхаус и Пол Ромер

Уилям Норхаус и Пол Ромер, откриватели в региона на изменението на климата и нововъведенията, получиха влиятелната Нобелова премия за стопанска система, заяви БГНЕС.

Двамата печелят премията за основаване на способи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дълготраен резистентен напредък на стопанската система и благополучието на международното население.

Според изказването на академията резултатите от проучванията на учените " доста уголемяват обсега на икономическия разбор, като построяват модели, които изясняват по какъв начин пазарната стопанска система взаимодейства с природата и знанието ". 

Научното проучване на Нордхаус демонстрира по какъв начин икономическата активност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

Работата на Ромер демонстрира по какъв начин натрупването на хрумвания оказва помощ за резистентен и дълготраен стопански напредък. Неговите проучвания поставят основата на 

ендогенната доктрина за растежа, довела до доста нови проучвания на регулациите и политиките, които предизвикват нови хрумвания и дълготраен разцвет.

Уилям Нордхаус е прочут академик в сферата на икономиката на измененията в климата и световното стопляне. Той е роден на 31 май 1941 година в Албакърки, Ню Мексико, Съединени американски щати.Нордхаус е професор по икономика  в Университета в Йейл. 

Пол Ромер е роден през 1955 година Той е гост-професор на бизнес факултет на Нюйорския университет. / Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР