Нощта я прекарах с надежда, че утрото е по-мъдро от

...
Нощта я прекарах с надежда, че утрото е по-мъдро от
Коментари Харесай

Петков аха да ревне в ефир: Обърках се като гледах пресконференцията на ГЕРБ. Ще загубим…

Нощта я прекарах с вяра, че утрото е по-мъдро от вечерта. Прекарах вечерта самичък. Събудихме се тази заран, обсъдихме още веднъж всичко. Ние не разбрахме какво тъкмо се случи. Не сме се срещали с ГЕРБ. Даже, като изляза от студиото съм подготвен да отида на среща.
Това съобщи в ефира на bTV съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.
„ Прекарахме доста дни, пишейки това съглашение. Започнахме от бяла страница, дружно го написахме. Бяхме оптимисти, даже Асен Василев нощес сподели, че сме оптимисти.
Снощи в 18:00 часа, когато се видяхме, сътрудниците споделиха, ние сме подготвени да се върнем към първичната спогодба. Тя беше ръководство 18 месеца, ротация по средата на министър председателите и министри се сменят единствено по взаимно единодушие. Ние дори се зарадвахме, че взеха решение да си спазят думата “, съобщи съпредседателят на Политическа партия.
„ Ние от самото начало приехме нейното предпочитание и техния мотив, че през цялото време това се подразбирало – тя да не е единствено министър председател, а и външен министър. Спорихме, само че най-после отстъпихме, тъй като щом на премиера му е значимо, е редно да отстъпим “, сподели той.
„ Денков щеше да дава отговор за европейските въпроси “, посочи той.
„ Денков и Габриел имат взаимно доверие. Тази част от договарянията не беше въпрос. Тя щеше да е в две функции, това не е нещо типично, единствено три страни в света са го ползвали “, посочи той.
По думите му то ГЕРБ са отказали да подпишат съглашението.
„ Тогава ги питахме за какво, а те отвърнаха, че имат потребност от още време “, добави Петков.
„ След тези 9 месеца, трябваше да следват 2 по 15 месеца. Бяхме рестриктирали плаващите болшинства. Тe бяха точка на разкол “, сподели експремиерът.
Петков призна, че няколко пъти е опитал да направи връзка с Борисов, само че не е получил отговор.
„ Явно той искаше преговорният екип да си прави активността “, добави той.
„ При регулаторите взехме решение да няма квоти, а да има транспарантен развой на избор. Може би по-дълъг, само че транспарантен. Обществени организации могат да оферират, ние да припознаваме. Това щеше да забави процеса, само че щеше да е доста отворен пред всички българи. Така, махайки квотите, казахме, че регулаторите ще се попълнят на база самостоятелни качества, а не на база партийна линия “, сподели Петков.
Той отвори и тематиката за Висш съдебен съвет:
„ Там имахме дълъг спор. Искахме дружно да търсим спомагателното болшинство, само че никоя партия да няма обезпечено място на масата. С други думи никой няма право самичък да събира гласове, а дружно преговаряме “, сподели той.
По думите му от ГЕРБ са желали да има рестрикции по отношение на евроатлантическото болшинство:
„ Нас това ни тормози, че даваме обезпечено място единствено на Движение за права и свободи. Ние нямаме проблеми да гледаме техните претенденти, просто не желаеме на равнище съглашение, да подсигуряваме на една партия, че ще бъде на единственото място на масата “, сподели Петков.
„ Преди е било на правилото „ котка в чувал “ – вашата квота да даде своите претенденти, ние нашите. Ние искахме да се приказва по масата и да се стигне до обща номинация. Това затруднява процеса, тъй като всеки може да удари процеса, само че няма да има гнили ябълки. Мисля, че и на това се разбрахме. Влезе това в текста, т.е. се разбрахме “, призна Петков.
По думите му последната точка е била за промяна в службите:
„ Искахме тя да стартира със идната пленарна сесия. Колегите тук имаха проблем с дефинирането на точната дата за започването на промените. Предпочитаха да има намерено и отворено говорене за тази промяна. Не знам за какво.
Казахме, че от наша позиция 9 месеца към този момент имахме опит, в който си приказваме за промени, само че те не се случват, по тази причина в идващите 9 желаеме да има формулировка. Затова и сложихме датата 31 юни 2024 година. В службите има такива, които в последните 30 години не са били реформирани “, добави експремиерът.
Според него съглашението се е оказало пречката да има държавно управление.
„ Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе досието от президента и ни остават 7 дни, в които тези 2-3 фрази, които ги тормозят в това съглашение, да ги довършим. Нищо не допуска досието да се върне празна и да отидем на избори.
Защо би трябвало да го вършим. Хем споделят, че нямаме време, хем сме имали задоволително време. И аз се обърках, като гледах конференцията. Не съм се чул с Борисов и досега “, сподели той.
„ Ако Борисов мисли държавнически, отивайки на избори с тази социология, нищо няма да променим. Ще загубим обаче еврозоната, няма да имаме късмет да влезем в нея с нови избори.
Ние от в този момент можем да кажем, че няма да влезем в никакво ръководство в бъдеще, в случай че тези съществени точки в съглашение, не бъдат стартирани. Може да се изпокараме, да изгубим историческо време. Защо? За няколко фрази? Конституцията ни дава право на още 7 дни “, сподели Петков.
Той призна, че неговото чувство е, че е имало разлика сред това, което преговорният екип е постигнал и това, което водачите в ГЕРБ мислят. „ От там са споделили, че тези промени няма да работят за тях “, подозира съпредседателят на Политическа партия.
Според него на хората им е омръзнало от приказки.
Той бе запитан дали съзнателно Борисов го е сложил в обстановка тъкмо две години след ареста, да му се моли да ръководи с него:
„ Никой не му се моли на Борисов. Тук няма молби. Не съм звучал по този начин през вчерашния ден. Тук няма персонална молба “, счита той.
„ Ама вие обяснявахте, че би трябвало да е в софийския затвор “, напомни му Златимир Йочев.
„ На мен би ми тежало да погледнем след още 2-3 години обратно и да забележим, че сме изгубили още време, вместо тези промени да се случат.
Ако аз на моите три дъщери би трябвало да дам завет, в който сме оставили приказни герои в правосъдната система и регулаторите и службите, аз апелирам не партийно, а отговорно да не даваме на нашите деца да живеят в тази приказка на ужасите и да имаме естествена европейска страна. Днес е повратен ден “, отвърна му политикът.
Запитан за какво липсва Приложение 1 от документа на съглашението, изпратено до медиите, той отвърна:
„ Приложение 1 в състава на съглашението е състава на държавното управление, по тази причина не ви е изпратено. Те през вчерашния ден го споделиха, че има промени. Приемаме да има единствено ротация сред Габриел и Денков. Не може да влезем в ръководство, в което не се поема отговорност за промени “, безапелационен бе Петков.
„ 7 позиции – министър председател, Министерство на вътрешните работи, МнВР, обучение, нововъведения, просвета и околна среда. Тези министерства им дадохме “, сподели той.
„ За нововъведенията се бяхме съгласили да е Росен Желязков. Те желаеха него или Деница Николова. Ние избрахме него. Знаем, че би трябвало да се движим в равно посланичество в Министерски съвет. След още 9 месеца можем да стигнем и до министри 50:50. Нашата спогодба беше за 18 месеца и тогава да се стигне до това.
Тези промени са общи, не са единствено наши. Ако и за тях този документ е приоритет, тогава сядаме през днешния ден, в този момент след изявлението и решаваме. Имаме три часа, в които да се разберем за стратегия в идващите 7 дни “, сподели той.
„ Моят въпрос към тях е какво се случи сред този контракт и вчерашната неготовност за сключване. Защо времето се оказа фактор, когато Конституцията ни дава 7 дни “, сподели той.
Петков поздрави четирите дами от преговорния екип: „ Разбирахме се извънредно добре “, добави той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР