Норвежкият фонд за национално благосъстояние, който е най-големият пенсионен фонд

...
Норвежкият фонд за национално благосъстояние, който е най-големият пенсионен фонд
Коментари Харесай

Най-големият в света пенсионен фонд понесе рекордни загуби през 2022 година

Норвежкият фонд за национално богатство, който е най-големият пенсионен фонд в света , претърпя рекордни загуби през предходната 2022 година. Това стана на фона на протичащото се в Украйна, възходящите лихви и високата инфлация, се споделя в известие, оповестено от фонда.

Загубата за предходната година възлиза общо на рекордните 164 милиарда $ (1,64 трилиона норвежки крони). Както прецизира шефът на фонда Николай Танген, всички браншове на пазара (на акции) в страната са с негативна рентабилност през 2022 година, като се изключи енергетиката. Според резултатите от предходната година, доходността на фонда е минус 14,1%.Към 31 декември 2022 година, активите на фонда се правят оценка общо на 1,24 трилиона $ (12,4 трилиона крони).
 На фона (и за сметка) на енергийната рецесия, Норвегия печели (твърде) доста
На фона (и за сметка) на енергийната рецесия, една европейска страна печели (твърде) доста

Страната отхвърли да продава природен газ на Европа на цена, по-ниска от пазарната

Още през напролет на 2022 година, фондът регистрира загуба от 653 милиарда норвежки крони (74,2 милиарда долара). Според резултатите за първото тримесечие на предходната година, доходността на вложенията в акции е минус 5,2%. Това се случи на фона на геополитиката, която повлия негативно на цените на акциите и облигациите.

Към 31 март 2022 година, активите на фонда се пресмятат на 11,657 трилиона норвежки крони. От тях, вложенията в акции са 70,9%, в скъпи бумаги с закрепен приход вложенията са 26,3%, в недвижими парцели - 2,7% и 0,1% - в инфраструктура за възобновими енергийни източници.

Норвежкият пенсионн фонд е учреден през 1990 година, за вложение на свърхпечалбите от продажбата на нефт, с цел да подсигурява благосъстоянието на бъдещите генерации на страната. Преди 25 години за първи път постъпват пари по сметка на фонда. Към момента негово владеене са към 1,5% от всички акции в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР