Норвегия прекрати износа на оръжия и муниции за Обединените арабски

...
Норвегия прекрати износа на оръжия и муниции за Обединените арабски
Коментари Харесай

Норвегия спря да продава оръжия на ОАЕ заради войната в Йемен

Норвегия приключи износа на оръжия и боеприпаси за Обединените арабски емирства поради опасения, че те могат да бъдат употребявани във войната в Йемен, заяви през днешния ден външното министерство в Осло, представено от организация " Ройтерс ".

ОАЕ е част от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, основана през 2015 година за битка против свързаната с Иран формация на хусите, която управлява по-голямата част от Северен Йемен и столицата Сана. В тази война досега са починали над 10 000 души, а над 3 млн. са прокудени от домовете си.

Макар досега да няма доказателства, че създадени в Норвегия боеприпаси са били употребявани в Йемен, има риск, обвързван с военното присъединяване на ОАЕ там, споделиха управляващите в Осло. Дадените позволения за оръжеен експорт са краткотрайно анулирани, а нови лицензи няма да се издават при сегашните условия, се показва в норвежкото известие.

През 2016 година износът на норвежко оръжие и боеприпаси за ОАЕ доближи 79 млн. норвежки крони (9.7 млн. щатски долара)/ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР