Номинираният за служебен премиер качи пост в социалните мрежи със

...
Номинираният за служебен премиер качи пост в социалните мрежи със
Коментари Харесай

Номинираният за службен премиер Димитър Главчев: Разговорите вървят добре

Номинираният за длъжностен министър председател качи пост в обществените мрежи със фотоси от разходка измежду природата
Номинираният за длъжностен министър председател качи пост в обществените мрежи със фотоси от разходка измежду природата.

" Между диалозите, а те вървят добре ",  написа във Фейсбук Димитър Главчев.

На фрагментите е запечатан хубав водопад, само че мястото му не е упоменато.

Вчера президентът Румен Радев разпореди на претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление в период от седем дни.

" Ще показва състав на държавно управление, равно далечен от всички политически сили - от специалисти, неопетнени, некорумпирани и с положително име в обществото ", заяви  Главчев пред президента.

На излизане от Президенството той изясни пред публицистите, че диалозите с покана към претенденти за министри в бъдещия длъжностен кабинет стартират още същия ден, само че не уточни съответни хора, с които ще приказва. Каза, че ще търси специалисти и че министри могат да се намерят в министерствата, не даде явен отговор дали ще води диалог със в този момент ръководещи министри.

По думите му няма по какъв начин Асен Василев да е министър на финансите, само че припозна министъра на вътрешните работи Калин Стоянов като специалист, макар че " имало и други такива ".

Главчев уточни, че не смята за политическо лице Калин Стоянов, само че и че всички министри в постоянното държавно управление се смятат за политически лица.  " Калин Стоянов си e специалист в региона, такива има и други. Ще повеждам диалози с доста хора ", сподели Главчев.

Днес противоречивият министър на вътрешните работи Калин Стоянов, поради който ГЕРБ напусна масата на договарянията за продължение на ръководството с ПП-ДБ загатна, че е подготвен за диалог с Димитър Главчева.

" Не съм разговарял с бъдещия длъжностен министър-председател. Предполагам, че това вероятно може да се случи през идващите дни ", съобщи Калин Стоянов и уточни, че ще се отзове на покана за договаряния, в случай че получи такава. " Ако той реши, аз съм подготвен да остана на поста ", сподели министърът в оставка.

Според премиера в оставка Николай Денков обаче Главчев би трябвало да изключи като разновидности двама от министрите в оставка - на Министерство на вътрешните работи и МЕУ, защото той самият им е изгубил довери, че могат да проведат почтени избори. Това е и партийната позиция на Политическа партия.

" Министърът на вътрешните работи се оправи доста добре със задачата за Шенген, само че има и проблеми. Изскочиха няколко въпроса, на които не слушам безапелационен отговор, като: " Нотариуса бил ли е нещатен помощник или не е? Имало ли е служители на реда, които са били пред " Осемте джуджета " и са охранявали съответния клуб? Защо се забави инспекцията в клуба? ", избори министър председателят в оставка. Как ще вършим правосъдна промяна с министър на вътрешните работи, който наподобява, че прикрива връзки сред тези лица и Министерство на вътрешните работи ", изясни по-късно Денков в предаването " Защо, господин министър? " по БиТиВи. По думите му единственото, което го тормози са назначенията в Министерство на вътрешните работи и прикриването на връзки. " Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе ограничения за насилието в митингите против БФС. Ако не бях споделил няколко пъти на министъра да вземе ограничения, може би нямаше да има ограничения и там ", сподели още той.

Политическа партия няма да взе участие в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с специалисти, разгласи още през днешния ден съпредседателят на партията Кирил Петков.

По думите на Тома Биков ГЕРБ не счита също да предлага специалисти за служебното държавно управление.

" Кабинетът ще бъде на Главчев, той поема отговорност, дали ще има разговор с Борисов - не виждам нищо неприятно в това ", разяснява пък Йорданка Фандъкова и уточни, че в ГЕРБ има готови хора, които могат да вземат верни решения. Тя самата е подготвена да помогне със съвет и опит, само че не чака да бъде част от служебния кабинет.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР