Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Неподготвена и неубедителна Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

Номинираната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от песимизъм при чуванията си с евродепутатите от либералите и социалистите. Тя не съумя да убеди две от най-големите групи в Европейския парламент, че заслужава да оглави Комисията и те не бяха изключително благоразположени към кандидатурата ѝ.
Фон дер Лайен, която през последните 6 години заема поста министър на защитата на Германия, се опита да завоюва благосклонностите на групата " Обнови Европа " (бившите АЛДЕ), обещавайки по-силна роля на Европа в битката с климатичните промени.
Тя разяснява отхвърлянето на номинациите на водещите претенденти, като се ангажира да създаде развой, " който е по-зрял. "
Силно разочаровани от отхвърлянето на техния претендент Франс Тимерманс, доста от социалистите отхвърлиха да поддържат кандидатурата на фон дер Лайен, мотивирайки се с неразбираемите ѝ политически хрумвания и персонални убеждения. Според тях тя не се е показала задоволително безапелационно, с цел да оправдае прибързаното гласоподаване идната седмица.
Евродепутатът от социалдемократите Катарина Барли, някогашен министър на правораздаването, която работи с фон дер Лайен в кабинета на Ангела Меркел, съобщи, че персонално я познава доста добре, само че не знае какви са концепциите ѝ за Европа. По думите ѝ няма по какъв начин за 2 часа компромисният претендент на евролидерите да отговори на най-важните въпроси и доста тях са останали без отговор. " Затова поддържаме процеса на (водещ кандидат), тъй като се нуждаете от цяла предизборна акция ", уточни Барли.
Въпреки че е родена в Брюксел и е потомствен политик, фон дер Лайен е малко позната в средите на европейската политика. По време на чуването тя посочи постигнатото като боен министър, поддръжката си за единния пазар на Европейски Съюз и задачата ѝ за равнене на броя сред мъжете и дамите измежду еврокомисарите.
Либералите изглеждаха по-склонни да поддържат кандидатурата ѝ, защото желаят да получат огромната премия – ръководител на Европейския съвет за белгиеца Шарл Мишел – договорката препоръчана от европейските водачи.
Лидерът на Обнови Европа Дачиан Чолош разгласи, че гласуването на групата му ще зависи от 4 условия: да почерпи хрумвания от препоръчаната конференция за бъдещето на Европа, разработване на съглашение, разрешаващо транснационални кандидатски листи в бъдещи евроизбори, поддръжка за нов механизъм за " господство на закона " и заричане, че водещият претендент на либералите Маргрете Вестагер ще получи вицепрезидентски пост в Европейска комисия, което да я изравни с водещия претендент на социалистите Тимерманс.
Групата е загрижена за изказванията за неприятно ръководство и преразходи на немското министерство на защитата по време на ръководството на фон дер Лайен. Евродепутатите са я помолили да обясни въпроса, защото за тях честността е от водещо значение.
Холандският евродепутат Софи Интвелд се оплака от неналичието на конкретика в концепциите на фон дер Лайен за господство на закона, до момента в който други либерали се съгласиха със социалистите за саботажа на водещите претенденти и се интересуваха какъв ще е точният сектор, който ще бъде даден на " техния човек " Вестагер.
Фон дер Лайен увери, че датчанката " ще има изключителна позиция, тъй като е свършила изключителна работа ", само че без да разкрие съответния сектор.
Въпреки че получиха Жосеп Борел за външен министър, а Давид Сасоли за ръководител на Европарламента, социалистите не могат да простят бламирането на Тимерманс. Те ще обсъдят кандидатурата на фон дер Лайен в опит да реализират обща позиция по въпроса дали да я поддържат при започване на идната седмица. Част от тях обаче са безапелационни, че няма да го създадат, защото тя не е дала съответни отговори по въпросите на миграцията, обществените права и други значими тематики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР