Номиналният ръст на приходите по централния бюджет към края на

...
Номиналният ръст на приходите по централния бюджет към края на
Коментари Харесай

Ръстът на приходите към централния бюджет върви към 1,34 млрд. лева

Номиналният растеж на приходите по централния бюджет към края на септември отива на 1,34 милиарда лева Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на чуването си в Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата.

Той разясни, че в края на месец август има 860 млн. лева номинално повишаване на приходите по централния бюджет.

По думите му главен дял тук имат директните и косвените налози. Горанов уточни, че растежът на доходи от Данък добавена стойност е 513 млн.лв. номинално към края на септември, което е близо 8%, а растежът на налог общ приход на физическите лица е 165 млн. лева Горанов уточни, че много съществено нарастват и осигурителните вноски - с 14% номинално.

" Общо приходите от осигурителни вноски нарастват с 12,4%. ", сподели той. Министърът на финансите разясни, че 662 млн. лева повече са приходите от осигурителните вноски. " Общо приходите на Национална агенция за приходите и " Митници " за 9-те месеца на тази година нарастват с 1, 612 милиарда лева ", добави министърът на финансите. Той разясни, че част от този напредък е обвързван с повишаването на Брутният вътрешен продукт номинално. По отношение на сивата стопанска система, министър Владислав Горанов съобщи: „ Далеч не можем да твърдим, че казусът със сивата стопанска система и контрабандата е преодолян. Положителната вест е, че година след година наклонността е позитивна “, сподели Горанов. Той цитира пред комисията ограничения, свързани с промени в законодателството и подзаконовата нормативна уредба, увеличаващи опциите на страната да пази икономическите си ползи.

„ Не може парите в послание да се по-малко от парите в касата на компаниите. Ние ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт и като Национална агенция за приходите, която съответно има пълномощия да изследва тези изкривявания, само че това единствено потвърждава, че имаме запаси в битката със сивата стопанска система. Не би трябвало да си затваряме очите пред това, че големият оборот на страната основава всички тези проблеми, за които си приказваме сега. Не може да се ограничи до безспир придвижването в брой, само че аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 милиарда лева в касите на компаниите в края на за 2016 година Те са в заплащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и налог върху приходите на физическите лица, те са в пазаруване на артикули без документ, откъдето се краде Данък добавена стойност. За страдание, сътрудници с тези пари се купува и въздействие. Тези пари не би трябвало да са там “, сподели Горанов.

Той прикани този от депутатите, който каже, че заплащането на еднократна сметка от 5000 лева е нормална процедура за елементарния жител, да даде още причини. " Предложили сме и рационализиране на ограниченията за събиране на просрочените отговорности от реализатори по контракти, разпоредители с бюджета ", сподели Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР