Нобеловата награда за физиология или медицина беше спечелена от Каталин

...
Нобеловата награда за физиология или медицина беше спечелена от Каталин
Коментари Харесай

Каталин Карико и Дрю Вайсман спечелиха Нобелова награда за медицина

Нобеловата премия за физиология или медицина беше извоювана от Каталин Карико и Дрю Вайсман за проучване на иРНК ваксина Нобеловата премия за медицина, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Изследванията им доведоха непосредствено до първите мРНК ваксини за битка с Ковид-19, направени от Pfizer и Moderna.

Тяхното изобретение към този момент е притежател на голям брой огромни награди за медицина.

Карико и Вайсман реализираха големия си триумф относително скоро след основните проучвания, макар че в днешно време Нобеловият комитет постоянно изчаква десетилетия, с цел да връчи премиите си, с цел да се увери, че проучванията са издържали инспекцията на времето.

През годините премията за медицина е увенчала революционни открития като рентгеновия уред, пеницилина, инсулина и проучването на човешкото ДНК.

Миналогодишният победител беше шведския академик Сванте Паабо за открития в човешката еволюция, които отключиха тайните на неандерталската ДНК, като предоставиха основни прозрения за нашата имунна система, в това число уязвимостта към тежък Ковид-19, напомня БГНЕС

Наградата беше втора в фамилията. Бащата на Паабо, Сун Бергстрьом, печели Нобелова премия за медицина през 1982 година

Обявяването на Нобеловата премия продължава с премията за физика на следващия ден, химия в сряда и литература в четвъртък.

Наградата за мир - най-дългоочакваната Нобелова премия и единствената, която се афишира в Осло, ще бъде връчена в петък, преди премията за стопанска система да закрие призовата седмица на 9 октомври.

Наградите носят парична премия от 11 милиона шведски крони (1 милион долара). Парите идват от наследство, оставено от основателя на премията, шведския откривател Алфред Нобел, умрял през 1896 година

Наградният фонд беше повишен с 1 милион крони тази година заради спада на цената на шведската валута.

Лауреатите са поканени да получат своите награди на церемонии на 10 декември, годишнината от гибелта на Нобел. Престижната премия за мир се връчва в Осло по негово предпочитание, а останалите церемонии по награждаването се организират в Стокхолм. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР