Но не Венера е крайната цел на мисията, а най-близката

...
Но не Венера е крайната цел на мисията, а най-близката
Коментари Харесай

УСПЕХ: Европейско-японската мисия БепиКоломбо прелетя за последен път край Земята, преди да се отправи към Меркурий!

Но не Венера е крайната цел на задачата, а най-близката до Слънцето планета – Меркурий. За страдание Меркурий е много едва изучаван, като единствено две задачи са посещавали планетата – “Маринър 10 ”, която прави облитания през 1974 и 1975 година и “Месинджър ”, която е изстреляна през 2004 година и работи в околомеркурианска орбита за четири години, до 30 април 2015. И двете задачи са американски. “БепиКоломбо ” е първата меркурианска задача, която не е на Съединени американски щати – тя се състои от два орбитъра, “Меркуриански Планетарен Орбитър ” на Европейската галактическа организация и “Меркуриански Магнетосферен Орбитър ” на Япония. Първоначално се предвиждаше да бъде прикачен и спускаем уред за реализиране на първото в историята на човечеството кацане на Меркурий, само че заради бюджетни ограничавания той бе отстранен. Кацането на Меркурий ще остане за бъдещите генерации.

Сближаването със Земята – цялостният набор от фотоси, снимани на 9-ти април. Credit: ESA/BepiColombo/MTM

Но даже и без кацане, “БепиКоломбо ” е извънредно амбициозна задача. И няма потребност да чакаме още до 2025 година – научните проучвания почват занапред. По времето на днешното сплотяване със Земята, автоматизираната междупланетна станция използваше прибора MERTIS, с цел да учи минералогичния състав на Луната. Очакват се нови научни открития за нашия натурален сателит! 

Облитанията, които “БепиКоломбо ” реализира край Земята, Венера и Меркурий преди окончателното идване, са за да трансформират траекторията и скоростта на автоматизираната междупланетна станция. Това не е дейна процедура – не се изисква запалване на ракетните мотори. Въпреки това сближението със Земята не беше безвредно – в продължение на 34 минути галактическият уред беше в сянката на планетата ни, без Слънцето да огрява слънчевите акумулатори. Екипът приготви “БепиКоломбо ” като авансово зареди всички бордови акумулатори и нагря електронните съставни елементи.

“Винаги е изнервящо да знаеш, че слънчевите панели на даден галактически транспортен съд не са огрени от слънчевите лъчи ”, показа Елса Монтагнън от екипа на “БепиКоломбо ”. “Когато видяхме, че слънчевите акумулатори са почнали да генерират още веднъж електрическа енергия, към този момент знаехме, че “БепиКоломбо ” е напуснал сянката на Земята и че е подготвен да продължи с междупланетното си странствуване. 

Сега към този момент екипът е напълно фокусиран върху едно от най-очакваните междупланетни събития за 2020 година – визитата на Венера!

За повече информация: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР