Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и

...
Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и Движение за права и свободи, разяснява Кирил Петков

Няма дупка в бюджета. Ако се вършат разноски отвън това, което е гласувано в Народното събрание, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се понижават. Това увери в Стара Загора съпредседателят на “Продължаваме смяната – Демократична България ” Асен Василев в отговор на въпрос дали има заплаха дупката в бюджета да се усили след подпомагането на фермери, земеделци и миньори, написа Българска телеграфна агенция.

“Това, което оставихме на служебния кабинет, е осъществяване на налозите тъкмо както са по проект график, разноските бяха по-ниски, знаете, че в бюджета има остатък в края на март. Тези спомагателни разноски, които се вършат, по принцип би трябвало да могат да бъдат направени или на база запас в бюджета, или на база понижение на други разноски, това са единствените два източника за правене на спомагателни разноски ”, изясни Василев. По думите му единствените пера, които могат да се понижат, са пера в финансовата стратегия.

Доколкото виждам, сега се приготвя решение за подкрепяне с спомагателни средства, които не са в границите на Министерството на земеделието и би трябвало да се види от кое място те ще бъдат взети, разяснява още той.

" Хората в мините биват лъгани, че във въглищата има бъдеще, добави Асен Василев във връзка решението на Народното събрание от държавния бюджет да бъдат обезпечени средства на комплекса „ Мини Марица Изток “ ЕАД в размер на 250 млн. лв. годишно за период от четири години за застраховане на действия по техническа рекултивация на нарушени терени на находище „ Източномаришки въглищен басейн ”. На въглища не може да се работи повече, това е истината.

„ Това, което се случва преди всички избори, е, че идват едни хора и се пробват да залъгват миньорите. И мен ме болеше оня ден в зала като виждам, че това е следващата пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и Движение за права и свободи с една единствена задача – да може на тези избори да се каже, че се грижат за тях ”, сподели Кирил Петков.

Според Радослав Рибарски предлагането за разпределяне на тези средства най-вероятно ще се окаже непозволена държавна помощ и Министерството на финансите няма да получи нотификация за него. „ Отново идва въпросът от кое място ще дойдат тези пари ”, разяснява той. Според него Европейската комисия няма да разреши едно такова решение, а сумата от 250 милиона лв. било „ предизборни трохи ”.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР