Нивото на тревожност сред българите се върна на високите стойности

...
Нивото на тревожност сред българите се върна на високите стойности
Коментари Харесай

Психолози от БАН: Голямата тревога от март 2020 се завърна при българите

Нивото на тревога измежду българите се върна на високите стойности от март 2020. Това излиза наяве от данни от изследване, извършено от департамент ”Психология ” в Институт за проучване на популацията и индивида към Българската академия на науките.
Обръщане на наклонността във връзка с оценката на ограниченията, които се подхващат от страната за битка с разпространяването на ковид, където от мощно утвърждение през март, когато 84% поддържат ограниченията на държавното управление, се доближава до 35% оценка в позитивната част на скалата понастоящем, регистрира още третото изследване на Департамент „ Психология ", отдадено на реакциите на стрес и методите за справяне с него в изискванията на разпространяваща се зараза от ковид в България. Настоящото проучване е извършено онлайн с 673 изследвани лица, като въпросникът е разпростаняван посредством обществени мрежи и уеб сайтове в Интернет.

Данните демонстрират, че 6% от извадката към този момент са прекарали заболяването, а 5% сега боледуват. Рязко се усилва осъзнатата преценка за повишен риск от заразяване, като 60% смятат, че рискът е съвсем без опция от отбягване. Това оказва въздействие върху спазването на ограниченията. Няма смяна в спазването им, съпоставено сред трите талази на проучването.

Сред участниците има надълбоко разделяне във връзка с доверието в информацията за пандемията. Това единствено по себе си прави ръководството на рецесията доста комплицирано. Аудиторията на проучването е съвсем по равно разпределена в двете направления на скалата. Натрупвания има в полюсните отзиви и в средата, който знак води до усложнение в преценката за ръководството на рецесията.

Тревожността се връща в старите равнища от началото на март 2020, когато междинната стойност е 5.4, съпоставено с актуалните данни 5.55. Профилът на изследваните лица, които претърпяват висока степен на тревога, е хора, които работят от вкъщи си, такива, които живеят в дребни обитаеми места, и участници в проучването, които боледуват от Ковид-19 все още на провеждането му.

Интересен е резултатът, отнасящ се до потреблението на механически средства за връзка, където не престават да се регистрират мощни бариери и отричането на помощните средства за поддържане на съответен обществен контакт.

Изследването не демонстрира смяна на равнищата на песимистични настройки. Силно се съкратява разликата в регистрираните страхове по отношение на Ковид-19 като болест и икономическите последици от рецесията. Намалява страхът от финансови проблеми, евентуално обвързвано с подхванатите ограничения от държавното управление и се усилва страхът от коронавирус пандемията, заради несигурността от ефикасната работа на здравната система.

Най-често употребяваните тактики за справяне със напрежението не се трансформират от предходните талази на проучване, а точно - доверчив оптимизъм, поведенчески копинг и прочувствен копинг.

Поради несигурност на продължителността на здравната рецесия данните подсказват нужда от смяна на връзката в щадяща посока по отношение на възходящия брой хора, които са присъединили оптималния си психологичен потенциал за справяне със напрежението в спешната обстановка.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР