Нивото на икономическа свобода в България се връща 10 години

...
Нивото на икономическа свобода в България се връща 10 години
Коментари Харесай

Нивото на икономическа свобода в България се връща 10 години назад

Нивото на икономическа независимост в България се връща 10 години обратно, главно поради проблемите в правораздаването. Това демонстрира проучване на канадския институт " Фрейзър “. То е осъществено взаимно с Института за пазарна стопанска система. Анализът обгръща икономическите индикатори на 165 страни и територии до началото на предходната година. Страната ни се подрежда на 43-о място. Ефектите от COVID-19 пандемията са главната злополука за стопанските системи в международен мащаб.

За първи път от години насам Хонконг отстъпва първата позиция, поради опитите на китайската национална партия да управлява частния бранш. Първенец в тазгодишната ранглиста е Сингапур, следван от Хонконг, Швейцария и Нова Зеландия. България се подрежда измежду страни като Република Корея и Ямайка, като последна е Венецуела. У нас има някои котви, които обезпечават непоклатимост през годините - това са плоския налог и стабилността на лв., поради валутния ръб. 

Най-сериозният проблем, който ни дърпа обратно е правната система и право на благосъстоятелност. Особено неприятна е оценката при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и отбраната на правото на благосъстоятелност. По този индикатор се нареждаме даже след страни като Руанда, Уругвай и Молдова. Слабата правна система спъва вложенията, показват от ИПИ. Анализът регистрира още, че хората в стопански свободните страни се смятат за по-щастливи.

" Хората в свободните страни са с 8 пъти по-високи приходи. Отразява се даже и на продължителността на живота. В свободните страни 16 години е по-висока продължителността на живота. На бедността равнището е по-ниско. Най-бедните в тези страни са доста по-богати в пъти в сравнение с най-бедните в несвободните страни ", уточни пред NOVA Зорница Славова от Институт за пазарна стопанска система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР