Нивата на облагане на тютюневите продукти трябва да бъдат свързани

...
Нивата на облагане на тютюневите продукти трябва да бъдат свързани
Коментари Харесай

Икономисти: Справянето с пушенето минава през по-ниски данъци за бездимните алтернативи

Нивата на облагане на тютюневите артикули би трябвало да бъдат свързани с тяхната щета - по-високи за цигарите и по-ниски за бездимните други възможности. Тезата e на икономисти и учени от Централна и Източна Европа и беше обсъждана по време на форума " Целта: Свят без пушек. Използваме ли всички налични принадлежности? "

" Избягването на поведенчески рискови фактори като тютюнопушенето е основно за възстановяване на публичното здраве ", споделя проф. Анджей Фал, президент на Полското сдружение за публично здраве. Стратегията за понижаване на вредата от цигарите включва прекосяване на евентуално по-малко рискова опция за пушачите, които не могат да спрат да пушат. " Колкото по-малка е вредата, толкоз по-малък би трябвало да бъде и акцизът, с цел да бъде и по-добра финансова опция за пушачите спрямо цигарите ", разяснява проф. Фал.
 Преминаването към бездимни артикули може да избави 100 хиляди живота в Съединени американски щати
Преминаването към бездимни артикули може да избави 100 хиляди живота в Съединени американски щати

При разновидността, в който всички пушачи се насочат към по-здравословната опция, техният брой нараства до съвсем 800 хиляди души

Държавите би трябвало да бъдат подтиквани за тази смяна и това е процедура, която към този момент има своите сполучливи резултати по света, показаха специалистите. Инструментите за понижаване на пушенето са 3 типа - медицински, обществени и финансови. " Ценообразуването е един от методите за ограничение на епидемията от тютюнопушене - 10% повишаване на цигарите в Полша да вземем за пример понижи потреблението с 4% ", сподели Ивона Пилак, заместник-директор на отдела за акцизите и налозите върху хазарта на Министерство на финансите на Полша.

Според Емануеле Брако - доцент по стопанска система от Университета във Верона, по-високата цена може да се употребява, с цел да се убедят хората да не стартират да пушат, само че има доста дребен резултат върху отказването им от цигарите.

" Повишението на цените на цигарите би довело до нараснало търсене на електронни цигари, само че никога акцизите им не би трябвало да бъдат изравнявани. Това би предиздвикало доста пушачи, които са минали на евентуално по-малко нездравословни други възможности, още веднъж да се върнат към тютюневия пушек и да се обезсърчат за по-нататъшното му прекъсване ", споделя италианският икономист.

20 години са нужни за резултат от тактиките против цигарите

Друк основен миг е достъпът до информация за степента на вредност на другите тютюневи артикули. " Важно е да приказваме за другите никотинови артикули с данни, тъй като в случай че те липсват, на челен път излизат разнообразни, не наложително справедливи и достоверни отзиви ", показва и здравният анализатор Мартин Сматана от Словашкия медицински университет. " Без данни е невероятно да се пресметна здравното и икономическото влияние от прекосяването към евентуално по-малко нездравословни други възможности. Една от аргументите все още стратегиите в Централна и и Източна Европа да не са ефикасни, е краткосрочната визия на политиците, когато става дума за размера на акциза върху тютюневите артикули. "
 Снимка 618910
Според учените в най-скоростния си вид тактика за възстановяване на публичното здраве би дала своя резултат след 1-2 десетилетия. Примерите от Нова Зеландия и Швеция ясно демонстрират, че има потребност от време, поредни ограничения и разбиране на бездимни други възможности, с цел да се понижи процентътна пушачите. В Швеция да вземем за пример повода е дългогодишното потребление на снус вместо цигари, поради което страната отбелязва единствено 5% пушачи и най-нисък % заболели от рак на белия дроб.
 Нова Зеландия вкара доживотна възбрана за продажба на цигари за всички родени след 2009 година
Първата страна в света, която вкара доживотна възбрана за продажба на цигари за всички родени след 2009 година

Отсега нататък минималната възраст за закупуване на цигари ще продължи да се повишава

В рамките на над 30 години пък Нова Зеландия наложи рестрикции на цигарите, а неотдавна вкара и електронни цигари като опция, с която пушачите да си набират никотин, в случай че не могат да се откажат. Забрана за пушене на публични места, просветителна стратегия, поддръжка с опция с евентуално понижена щета, възбрана за пушене в кола с деца - това са единствено част от ограниченията, които островната страна вкара от 90-те години насам. Резултатът е понижаване на пушенето с близо 20%.

Днес Нова Зеландия претендира да е първият Остров без пушек - там пушат към 1 от 10 души и напълно скоро страната ще има потомство, което в никакъв случай няма да може да си купи цигари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР