Нито една от страните в Съвета на Европа (СЕ), които

...
Нито една от страните в Съвета на Европа (СЕ), които
Коментари Харесай

Мъжката“ Европа не пуска дамите във властта

Нито една от страните в Съвета на Европа (СЕ), които се съгласиха да дават най-малко 40% от висшите постове в публичния живот на дамите, не е изпълнила това 14 година след поемането на уговорката, сочи отчет на комисията по тъждество сред половете на съдебна експертиза.

През 2003 година 47 страни – в това число всичките 28 страни, от които през днешния ден се състои Евросъюзът – се съгласиха с рекомендацията за баланс сред половете, направена от основана в Стасбург организация за човешките права. Към 2016 година само Финландия и Швеция доближиха съотношението в долната камара или в еднокамерния парламент, само че нито една страна не го е сторила във връзка с горната камара на законодателните си органи.

Според отчета наличието на дамите леко се е нараснало, откогато съдебна експертиза стартира да следи процеса, само че напредъкът е муден и разпилян. Сред държавните глави, шефовете на районни държавни управления и кметовете дамите са по-малко от 17%.

„ Тези цифри демонстрират, че следва Европа да измине доста дълъг път, до момента в който доближи тъждество сред половете, сподели генералният секретар на съвета на Европа Торбьорн Ягланд в изказване, съпътстващо отчета.

На национално, районно и локално равнище данните демонстрират неофициалните бариери пред прогрес в професионален проект за дамите: „ Позициите по висшите равнища на политическата власт в Европа през 2016 година са съвсем напълно доминирани от мъжете. “ За позициите в изпълнителната власт като цяло, без значение от равнището, приблизително наличието на представителите на нежния пол в никакъв случай не надвишава 20%.

На всяко ниво колкото по-висш е постът, толкоз по-зле е неравенството сред половете.

Например измежду посланиците едвам 13% са дами, което прави съотношението сред заемащите подобен дипломатически пост най-дебалансирано. Докладът установи, че „ данните ясно демонстрират неофициалната преграда “ пред дамите в дипломатическия бранш.
В страните от съдебна експертиза приблизително съотношението при държавните глави е 87,8% за мъжете против 12,2% за дамите. При шефовете на основните министерства е 76,5:23,5%. При локалната власт, т.е. на равнище кметове, съотношението е съвсем като при държавните глави – 86,6:19,4%.

Присъствието на дамите в парламентите се разграничава заради разнообразни правила, настоящи за установяване на присъединяване им в законодателните органи. Например България, доколкото в страната ни няма нито залегнали в закона квоти, нито квоти в политическите партии, 18,7% от депутатите ни са дами. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР