Нито един високопоставен политик не дойде на откриването на учебната

...
Нито един високопоставен политик не дойде на откриването на учебната
Коментари Харесай

А политиците в СМГ вече не идват

Нито един почитан политик не пристигна на откриването на образователната година в Софийската математическа гимназия - учебното заведение с най-вече медали и купи от интернационалните надпревари и олимпиади в България, с чиито възпитаници партийците се хвалят и дават благо и драго да се снимат след следващото награждаване. Признават, че това е най-хубавото ни учебно заведение и дават благо и драго да настанят детето си в него, само че този 15 септември тихомълком го заобикалят и откриват образователната година другаде.

Скандалът, избухнал след уволнението на учителка, минал през митинги и разделянето на общността на лагери, през скоростното уволняване на шефа и замяната му с пенсионирана математичка, не наподобява да утихва. Напротив - евентуално занапред децата ще усетят напрежението, което в този момент е най-много върху техните учители.

Няма възпитаник или родител от събралите се тази заран в двора на гимназията, който да попитаме за абсурда и той да не знае защо става въпрос. Никой не повдига тематиката, само че единствено някои - най-много възпитаници, са склонни да кажат какво мислят.

" В разногласието има две страни - няма по какъв начин едната да е изцяло права, едната да е бяла, а другата - черна. Но се надявам учителите ни да не разрешат напрежението да стигне до нас ", споделя Станислава - дванадесетокласничка в Софийската математическа гимназия. Двете с приятелката ѝ Никол посрещат последния си първи образователен ден през днешния ден, в размирно за влиятелното учебно заведение време.

На пръв взор всичко изглежда обичайно - дворът е цялостен с деца и младежи с цветя и знаменца, на които написа " СМГ ", с родители и учители. В глъчката не може да се разграничи съответен диалог. Организаторите се суетят към техниката, закъснявайки от в началото оповестения начален час - 10:00. Сценарият протича по предначертаното. Хората утихват за химна и повдигането на знамето, след това свещеникът извършва своята част и зад микрофона се сменят един, втори, трети представител с приповдигнати речи.







За бурята оттатък лъснатата фасада подсказват един-два детайла, даже от сюжета. Директорът не е миналогодишният - Антони Стоянов. Той е уволнен от началничката на Регионалното ръководство на образованието в София към МОН Ваня Кастрева, след като отстранява учителката Петя Тодорова, а това провокира митинги и вътрешно разделяне.

Стоянов не е в учебното заведение и не може да апелира уволнението си, тъй като не е получил заповедта на Кастрева. Когато е уволнен - на 4 септември - от РУО му носят заповедта, той отхвърля да я подпише и не я получава, а единствено я вижда. След като тя влиза в действие, математикът желае да получи препис-извлечение. В отговор Кастрева му написа на 11 септември, че не схваща какво желае.

" За РУО - София-град не излиза наяве каква част от заповед №РД 01-340/04.09.2017 година желаете да Ви бъде предоставена като " дубликат - извлечение ", написа тя.

Днес, вместо Стоянов, зад микрофона за одобрение в ролята на изпълняваща длъжността шеф излиза пенсионираната учителка Зоя Рачева. Няма и дума за острия конфликт в училището, само че има възторг.



Не единствено това е смущаващо. Внимателният наблюдаващ се сепва и когато стартира представянето на петите класове. Като класен на един от тях е показана Ана Илиева.

Ана Илиева е един от тримата учители с неподновени срочни контракти от Стоянов. Срещу младата математичка има тъжби от родители - оплакват се, че тя не изяснява добре новия материал, че отклонява молбите за съвещания, настояват даже, че " девойка Илиева постоянно си е разрешавала да насочва заядливи, обидни, даже унизителни мнения по отношение на децата ни в час ", че на едни деца обръща особено внимание, а други подценява. Оплакват се, че удрят на камък когато се опитат да получат информация за напредъка на децата им - това се смятало за интервенция в работата на учителката.

Твърденията може да са правилни, може и да не са - неразбираемо е дали те са тествани от РУО.

Но е реалност, че Илиева към този момент е спечелила конкурс за учителско място, въпреки и един от членовете на комисията да е преподавател по физическо, и ще води пети класове. Може би е била обичана класна, само че е реалност и друго - тя няма да продължи със своите възпитаници, в този момент шестокласници. Тя е на контракт в учебното заведение, само че в Национална агенция за приходите към момента не знаят за него, тъй като той не е регистриран.

Илиева е в учебно заведение, уволнената от Стоянов Петя Тодорова - също, само че липсват учителите по български, назначени в СМГ след конкурс това лято.

Гергана Търнева и Методий Кирилов са назначени от 1 септември и след това са подложени на голям напън, с цел да си отидат - не получават класове, от тях желаят да напуснат тихомълком, по " взаимно единодушие ", т.е. даже без обезщетение. Впоследствие такова е препоръчано - 4 заплати за разлъка. Тя е търсена, с цел да може и.д. директорката да върне двамата освободени от Стоянов млади българисти - Божидар Георгиев и Надя Владева, които се състезават в състезанието, който Търнева и Кирилов печелят, само че са класирани по-назад. 

И Георгиев, и Владова през днешния ден посрещнаха образователната година като класни ръководители в СМГ.
``
От птичия взор на заетите ни с по-важни каузи държавници евентуално всички тези елементи не се виждат. Забелязват се купите, медалите, грамотите - във фоайето на СМГ има две стени с тях. 





Тези награди не са самопризнание единствено за самостоятелните достижения на отличен възпитаник, а за работата на обединен екип от хора. Дали това ще е допустимо оттук насетне - следва да забележим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР